2015-05-10 02:00:00
Parkovanie v Nitre je
Parkovanie v Nitre je komplikované

Nitra pripravuje platbu za parkovanie aj cez SMS, parkovanie to nevyrieši

10. mája – Nitrianske mestské zastupiteľstvo schválilo dodatok všeobecne záväzného nariadenia.

Prináša možnosť platiť za parkovanie pomocou SMS správy, obmedzenie počtu rezidenčných kariet pre firmy, či novú parkovaciu kartu pre zdravotne ťažko postihnutých občanov. Mesto, ktoré tým, že takmer rok nemalo potrebné Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) , podľa prokuratúry vyberalo parkované neoprávnene. Mestskí poslanci potrebné VZN schválili v októbri minulého roka. Mesto teraz začne podľa slov prednostu mestského úradu Igora Kršiaka radnica v dohľadnom čase hľadať prevádzkovateľa služby, ktorá umožní platbu parkovného cez SMS správu.

„Musíme nájsť vhodného partnera. Firiem, ktoré takéto služby poskytujú, je viacero, takže musíme pripraviť verejnú obchodnú súťaž, jej zadanie a podmienky. Predpokladám, že najskôr niekedy k septembru sa vieme dostať k výberu vhodnej firmy,“ hovorí Kršiak. Ako pripomenul, takáto služba so sebou prinesie aj náklady na jej prevádzkovanie. Či ich budú znášať iba majitelia áut, alebo aj mesto ešte nie je isté. „To bude závisieť aj od nastavení súťažných podmienok, ale keďže ide o určitú nadštandardnú službu, tak možno niečo prenesieme aj do ceny parkovacieho lístka,“ povedal Kršiak. Takže to nakoniec vyzerá tak, preložené do ľudskej reči, že parkovné cez SMS môže (skôr musí) byť drahšie, lebo prevádzkovanie systému niečo stojí...

Ďalšou dôležitou zmenou v pravidlách parkovania v Nitre bude obmedzenie vydávania rezidenčných kariet pre firmy a inštitúcie. Pretože doteraz vydávanie kariet nebolo nijako regulované, pre niektoré lokality ich bolo vydaných toľko, že pre verejnosť už nezostali voľné takmer žiadne parkovacie miesta. Takáto situácia nastala napríklad v centre mesta na Damborského ulici, kde je parkovisko so 120 miestami. Majitelia rezidenčných kariet z okolitých inštitúcií tu však každý deň obsadzujú takmer 100 miest. „Podľa nových pravidiel už počet vydaných zamestnaneckých parkovacích kariet nebude môcť prekročiť 25 percent z celkového počtu parkovacích miest na žiadanej miestnej komunikácii. Prioritne sa bude prihliadať na potreby parkovania verejnosti,“ uviedol Kršiak.

Nielen Nitra má problémy s parkovaním, ktoré sú napríklad na sídlisku Chrenová najvypuklejšie na ulici Ľudovíta Okánika. V jej blízkosti sú verejné inštitúcie a kto príde niečo vybaviť do pobočky Sociálnej poisťovne, navštíviť obchodný dom, alebo univerzitu, radšej zaparkuje na sídlisku, ako na platenom parkovisku. Tri veľké parkoviská, ktoré tu sú, radnica pred časom spoplatnila. V priebehu dňa bývajú takmer prázdne, pretože väčšina vodičov odstavuje svoje vozidlá pred panelákmi, kde parkujú zadarmo. Podľa obyvateľov domu na ulici Ľudovíta Okánika 2 sa už situácia stala neúnosnou, pretože pred domom, v ktorom bývajú, jednoducho nemajú kde zaparkovať. V petícii preto žiadajú mesto, aby sa situáciou začalo zaoberať.

Primátor Jozef Dvonč vidí východisko v pridelení rezidenčných kariet pre obyvateľov sídliska. „Nevidím dôvod, aby sme rušili spoplatnenie. Len čo začneme rušiť jeden parkovací automat za druhým, skončíme tak, že nebude spoplatnené nič. Ja si myslím, že by bolo možné vydať rezidenčné karty obyvateľom, ktorí bývajú na ulici Ľudovíta Okánika, ale ostatné musí zostať tak, ako je, pretože keď budeme ustupovať, tak za chvíľu skutočne môžeme zrušiť všetky parkovacie automaty a v meste bude ešte väčší chaos,“ skonštatoval Dvonč.
Prednosta Mestského úradu v Nitre Igor Kršiak pripomenul, že radnica už chystá ucelenú koncepciu, ktorá má riešiť rezidenčné parkovanie vo viacerých mestských častiach. „Ulica Ľudovíta Okánika je súčasťou sídliska Chrenová. To koncepčné riešenie parkovania na sídliskách sa má týkať práve Chrenovej a sídlisk Klokočina, Diely a Starého mesta. To znamená, že pokiaľ v týchto miestach bude parkovanie prioritne viazané na rezidentov, tak v podstate tí, ktorí tam dnes parkujú a nemajú k tomu parkovaciemu miestu rezidenčný vzťah, teda trvalý pobyt, tak tam nebudú môcť odstaviť auto bez rizika sankcie,“ pripomenul Kršiak. Podľa jeho slov by sa malo mestské zastupiteľstvo zaoberať novou koncepciou parkovania v obytných zónach na svojom najbližšom rokovaní.

Situácia je navlas rovnaká v mnohých mestách Slovenska a je dôsledkom obrovského rozmachu individuálnej dopravy na úkor hromadnej. Nájsť systémové riešenie je hľadanie povestnej ihly v kope sena. Predstava, že ak navštívite rodičov, či rodinných príslušníkov v inej mestskej časti, alebo aj v inom meste, budete „cvakať“ za parkovanie, sa možno teraz zdá absurdnou. No radíme vám, začnite si zvykať na daň za bujnejúci automobilizmus a zároveň nevyhovujúcu infraštruktúru neraz ešte z čias spred 25 rokov...

Hliadky dopravnej polície na 10.05.2015

Úsek Typ a farba vozidla
Bratislavský kraj 18 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 9 neoznačených hliadok polície
D1 Škoda Superb hnedá, VW Passat čierna
D2 VW Golf modrá, Škoda Superb sivá metalíza
okres Senec Škoda Fabia modrá
BA – mesto Škoda Fabia modrá
BA – mesto VW Golf sivá
BA – mesto Škoda Fabia biela
okres MA, PK, SC VW Golf modrá
Trnavský kraj 11 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 9 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1, Rýchlostná cesta R1 Škoda Superb hnedá, VW Golf biela, VW Passat čierna
okres Galanta VW Golf biela
okres Dunajská Streda Seat Leon sivá
okres Skalica Kia cee´d hnedá
okres Trnava VW Golf sivá, Škoda Superb hnedá
TT kraj VW Passat čierna
Trenčiansky kraj 10 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 4 neoznačené hliadky polície
Diaľnica D1 VW Passat modrá
okres  Partizánske VW Golf modrá
okres  Prievidza VW Golf sivá
okres  Trenčín a Ilava VW Golf modrá
Nitriansky kraj 29 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 9 neoznačených hliadok polície
okres Nitra a Zlaté Moravce Kia cee´d hnedá, Škoda Superb sivá
okres Nové Zámky Škoda  Fabia zelená
okres Levice Škoda Fabia biela, Škoda Fabia modrá
okres Komárno Škoda Octavia strieborná, Opel Astra biela
okres Topoľčany Škoda Fabia sivá
okres Šaľa Škoda Fabia modrá
Banskobystrický kraj KR PZ nedodalo informácie
   
Žilinský kraj 12 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 8 neoznačených hliadok polície
okres Čadca VW Passat čierna
okres Dolný Kubín Škoda Fabia modrá
okres Liptovský Mikuláš VW Golf tmavosivá
okres Martin, Turčianske Teplice Seat Leon strieborná, Škoda Fabia biela, VW Passat modrá
okres Žilina, Bytča Škoda Superb čierna, VW Golf modrá
Prešovský kraj 20 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 10 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1 Škoda Superb Combi čierna, Seat Leon sivá, VW Passat čierna, Škoda Superb čierna
okres Bardejov Škoda Fabia biela
okres Kežmarok VW Golf modrá
okres Prešov VW Golf modrá, Škoda Fabia modrá
okres Stará Ľubovňa VW Golf čierna
okres Svidník Škoda Fabia biela
Košický kraj 17 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 5 neoznačených hliadok polície
okres Košice - okolie Škoda Fabia biela
okres Rožňava Škoda Fabia biela
okres Trebišov, Košice Škoda Superb čierna
okres Trebišov Škoda Fabia biela
D1, R2, R4 okres Košice; Košice - okolie Škoda Superb strieborná

Zmena je vyhradená podľa vývoja aktuálnej dopravno-bezpečnostnej situácie.

jv
ZDROJ: TASR, minv.sk, red.

Komentáre k článku


Stream naživo