2014-04-16 02:35:00
Diaľnica D1
Diaľnica D1
Zdroj: wikimedia

Na Východe by mohli byť aj dve ďalšie automobilky, keby sme mali diaľnicu!

Tieto slová zazneli na stretnutí ZAP-u so subdodávateľmi v Košickom a Prešovskom kraji. Bez diaľnice Východ prichádza o milióny.

Diaľnica na východ však nie je jediným problémom, ktorý predstavitelia Združenia automobilového priemyslu vidia v tom, že na východ Slovenska nie je možnosť priviesť nové investície. Väčšina firiem podnikajúcich v oblasti automobilizmu totiž funguje na západnom a strednom Slovensku. Problémom je aj nekvalifikovaná pracovná sila a zlé prepojenie medzi vzdelávaním praxou a vedou.

K problémom ďalšieho rozvoja automobilového priemyslu na Slovensku patrí chýbajúce diaľničné spojenie s východom krajiny, kvalifikovaná pracovná sila a prepojenie vedy a inovácií na priemyselné potreby. Upozorňuje na to Zväz automobilového priemyslu (ZAP) SR, ktorého predstavitelia dnes rokovali so subdodávateľmi v tomto odvetví v Košickom a Prešovskom kraji.

Podľa predsedu ZAP SR Jaroslava Holečka je na Slovensku možné vybudovať aj štvrtú automobilku. "V súčasnosti o nej neuvažujeme, ale v priestore od Banskej Bystrice a Žiliny smerom na východ je určite ešte miesto aj pre dve automobilky," povedal pre novinárov v Košiciach.

Za mimoriadne dôležité pri súčasných logistických systémoch podnikov označil Holeček dobudovanie autostrády od Žiliny smerom na východné Slovensko. "Ja si myslím, že za posledných desať rokov žabomyších vojen sme stratili oveľa viac, ako tie milióny, ktoré nás vždy vracajú späť k rozhodovaniu, či autostrádu áno alebo nie, či takú alebo onakú. Jednoducho, už mala dávno byť," konštatoval. Dodal, že z takmer 300 subdodávateľov automobilového priemyslu sú tri štvrtiny na západe Slovenska po Banskú Bystricu a Žilinu.

Druhým problémom pre rozvoj priemyslu je systém vzdelávania. V kontraste k celkovej nezamestnanosti vyznieva fakt, že firmy zápasia s nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov. "Naša predpoveď ukazuje ročnú potrebu 42.000 stredoškolsky vzdelaných nových zamestnancov, z toho 30.000 len na obyčajnú reprodukciu ako náhrada za tých, ktorí odchádzajú do dôchodku. Na druhej strane, podľa štatistík sa vo svojom študijnom odbore zamestná menej ako 5000 stredoškolských absolventov," uviedol Holeček. Zmena tohto pomeru si podľa neho vyžaduje celkovú transformáciu školského systému. Do stredného odborného školstva chce ZAP SR zaviesť prvky duálneho systému, pri ktorom žiak získava väčšinu svojich praktických znalostí priamo v podnikoch, ktoré sú na to prispôsobené. Od septembra bude zväz spúšťať pilotné projekty.

Slovensko potrebuje tiež transformáciu výskumu pre potreby praxe. "Veda a inovácie nie sú prepojené s potrebami nášho najdôležitejšieho priemyslu," hodnotí šéf zväzu. Hlavnú zmenu vidí Holeček v spoločnom prístupe k investíciám do vedy a výskumu, ktorý je v súčasnosti základom kvalitného dodávateľského vzťahu. Odberatelia v automobilovom odvetví totiž vyžadujú viac komplexné dodávky, ktoré už zahŕňajú inovácie a posúvajú ich finálny produkt o priečku vyššie. ZAP SR navrhuje riešenie vo forme Centra pre strategický výskum a vývoj, ktoré bude špecializované na automobilový priemysel a bude slúžiť pre viacero firiem.

Holeček zároveň ocenil veľmi dobré podmienky výskumu a vývoja na východnom Slovensku, či už vzhľadom na činnosť Technickej univerzity Košice, alebo viacerých súkromných výskumno-vývojových inštitúcií.  

Podľa viceprezidenta ZAP SR Štefana Rosinu má Slovensko zároveň oproti svetu veľmi malý podiel podnikových výdavkov na vedu a výskum, preto je potrebné lepšie motivovať slovenské spoločnosti, aby viac investovali do vývoja. Môže sa tak stať napríklad podporou exportu inovovaných výrobkov alebo tým, že sa náklady na vývoj stanú odpočítateľnou položkou z daňového základu. "Veríme, že aj túto bariéru sa čoskoro podarí odbúrať a môžeme efektívne napĺňať Národnú stratégiu hospodárstva na základe využitia poznatkov vedy a výskumu RIS3, ktorú Európska komisia vyhlásila za najlepšie spracovanú v rámci členských krajín," dodal Rosina.

Automobilový priemysel je ťahúňom slovenskej ekonomiky, jeho podiel na celkovej priemyselnej výrobe Slovenska je 43 %, tvorí 26 % exportu a zamestnáva priamo 60.000 ľudí. Vlani Slovensko znovu obhájilo prvenstvo vo výrobe - 181 kusov automobilov na 1000 obyvateľov. Výroba automobilov na Slovensku stále zvyšuje svoj objem, vlani fabriky opustilo viac ako 980.000 automobilov, čo je o 5,8 % viac ako v roku 2012.

"Aj keď tieto čísla vyzerajú veľmi optimisticky, národohospodárska štúdia, ktorú vypracoval tím vedcov Ekonomickej univerzity v Bratislave, hovorí, že stále je tu priestor na rozvoj v automobilovom biznise, predovšetkým v jeho subdodávateľskej časti," zhodnotil Holeček.

Úsek Typ a farba vozidla
Bratislavský kraj 29 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 9 neoznačených hliadok polície
D1 Škoda Superb hnedá metalíza tmavá
D2 Škoda Superb sivá metalíza
okres PK VW Golf biela
okres MA Škoda Fabia biela
okres SC Škoda Fabia modrá
BA – mesto Škoda Fabia modrá
BA - mesto VW Passat modrá
BA – mesto Seat Leon sivá
okres MA, PK, SC Škoda Fabia biela
Trnavský kraj 17 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 5 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1 Škoda Superb čierna
Rýchlostná cesta R1 Kia cee´d sivá
okres Trnava Kia cee´d hnedá
okres Senica Škoda Fabia modrá
celý TT kraj VW Passat čierna
Trenčiansky kraj 10 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 3 neoznačené hliadky polície
Diaľnica D1 VW Passat modrá
okres Považská Bystrica a Púchov Škoda Fabia modrá
okres Partizánske Škoda Fabia zelená
Nitriansky kraj 22 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 9 neoznačených hliadok polície
okres Nitra a Zlaté Moravce VW Golf biela, Seat Leon biela, Škoda Superb sivá
okres Komárno Škoda Octávia strieborná
okres Levice Škoda Fabia biela, Škoda Fabia modrá
okres Nové Zámky Škoda Fabia zelená
okres Topoľčany Škoda Fabia sivá
okres Šaľa Škoda Fabia modrá
Banskobystrický kraj 15 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 5 neoznačené hliadky polície
okres Rimavská Sobota Seat Leon sivá
okres Veľký Krtíš Škoda Fabia biela
okres Žiar nad Hronom Škoda Fabia biela, VW Passat modrá
okres Lučenec Škoda Fabia biela
Žilinský kraj 14 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 7 neoznačených hliadok polície
okres Žilina, Bytča Volkswagen Passat čierna, Škoda Fabia modrá
okres Čadca, Kysucké Nové Mesto Škoda Fabia modrá
okres Dolný Kubín, Tvrdošín, Námestovo Škoda Fabia modrá
okres Martin, Turčianske Teplice Škoda Fabia biela, Škoda Superb strieborná
okres Liptovský Mikuláš, Ružomberok Škoda Superb čierna
Prešovský kraj 24 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 10 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1 Škoda Superb strieborná 2x, Škoda Superb čierna, Seat Leon sivá
okres Bardejov Škoda Fabia biela
okres Svidník Škoda Fabia biela
okres Kežmarok Peugeot 208 modrá
okres Vranov nad Topľou Škoda Fabia biela
okres Humenné Škoda Fabia sivá
okres Poprad Peugeot 208 sivá
Košický kraj 21 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 5 neoznačené hliadky polície
okres Košice Peugeot 308 sivá
okres Košice okolie Škoda Fabia biela, Škoda Fabia sivá
okres Rožňava Škdoa Fabia biela
okres Trebišov Škoda Fabia biela

Zmena je vyhradená podľa vývoja aktuálnej dopravno-bezpečnostnej situácie.

jh
ZDROJ: TASR, Ministerstvo vnútra SR

Komentáre k článku


Stream naživo