2020-01-19 04:55:00
Subaru kontra Lexus
Subaru kontra Lexus
Zdroj: Bigbellybuddy@YouTube

VIDEO Kde sa dvaja bijú, tretí sa nestačí čudovať...

Je pozoruhodné, ako si dokážeme znepríjemňovať život navzájom.

Úplne to platí o tých vodičoch, ktorí sa snažia „vyučovať“ ostatných a robiť im naschvál všetky možné zlé veci, aké vám prídu na um. Len preto, aby dokázali, akí sú „úžasní, neskutoční, fantastickí“ – a hlúpi.

Všetko je pritom neraz celkom inak. Z malichernosti vznikne nejedna komplikácia, ktorá môže eskalovať a vyústiť až do zbytočnej tragédie. Pošramotené ego podaktorých ľudí nedokáže zniesť buď prehru, nejakú potupu, či celkom banálnu maličkosť, ktorá však v ich očiach je nenapraviteľnou krivdou intergalaktických rozmerov.

Na cestách by však v prvom rade malo ísť o bezpečnosť a toleranciu. Takto to určite nebolo v prípade dvoch vodičov. Ťažko určiť, ako sa to celé začalo, ale rozuzlenie je zrejmé. Aj jeden, aj druhý neudržali nervy na uzde a potom sa to celé už len zhoršovalo. Pre jedného z nich sa celý žabomyší spor skončil poškodeným autom. Keby sa aspoň na jednej strane zbytočného sporu našlo trocha rozumu, mohlo to zabrániť všetkým nepríjemnostiam.

Pritom išlo takú vec, aká sa vyskytuje dosť často aj na našich cestách. Presnejšie na jedinom (zatiaľ) trojpruhovom úseku diaľnice medzi Bratislavou a Trnavou. U nás zákon jednoznačne hovorí, že na jazdu sa využíva pruh vpravo a ostatné slúžia na predchádzanie vozidiel. Mnoho vodičov to ignoruje a jazdí bezdôvodne v strednom pruhu. Argumentujú, že pravý pruh je „vyjazdený“ od kamiónov. Nepochybne je to na niektorých úsekoch pravda, ale ignorovať pre to zákon neobstojí.

Zdroj: Bigbellybuddy@YouTube

Využitie rýchleho pruhu diaľnice je potom problémom pre naozaj rýchlejších vodičov. Neraz z toho smrdí poriadny problém, keď vodiči vľavo blokujú rýchlejších za sebou len preto, že sa v strednom pruhu vyváža... no radšej bez komentára. Bezohľadní, aj škodoradostní vodiči komplikujú premávku po celom svete. Vidno to aj zo záberov kamier, ktoré snímali okolie americkej Tesly Model 3. Elektromobil má priamo z výroby vonkajší záznam aktuálneho diania pre bezpečnosť. Tentoraz záznam zdokumentoval súboj dvoch psychicky nevyrovnaných jedincov v ľavom pruhu na inak vlastne prázdnej diaľnici. Možno keby Tesla nejazdila v strede, ale vpravo, mohlo sa všetko skončiť inak. Ale neposudzujem, nepoznám úplne detailne pravidlá cestnej premávky v USA.

Zdroj: Bigbellybuddy@YouTube

Celá zachytená dráma sa začalo bezdôvodne „pomalou“ jazdou Subaru Outback v pruhu pri stredových zvodidlách rýchlosťou iba o čosi prevyšujúcou rýchlosť jazdy Tesly. Subaru s pohonom 4x4 tak za sebou zdržiaval vodiča vo vozidle Lexus, ktorý chcel ísť rýchlejšie. CVyzerá to tak, že sa v zdržiavaní doslova vyžíval a nechával tento pocit „nadradenosti“ vodičovi za sebou doslova „vyžrať“.

Blokovaný šofér to dlho nevydržal a keď predbehli Teslu, rozhodol sa predbehnúť ešte aj zdržovateľa pred sebou z pravej strany. Určite to nie je najkorektnejší spôsob. V danom momente to bolo však asi najlepšie možné riešenie. Vlastne úplne najlepšie by bolo, keby prešiel do celkom pravého pruhu, tam zrýchlil a ufujazdil. Lenže...

Zdroj: Bigbellybuddy@YouTube

Keď sa japonský sedan dostal pred zdržujúce auto, vďaka čomu mohol pokračovať ďalej v ceste, Subaru okamžite zrýchlilo. Takže tá predchádzajúca pomalá jazda bola akýsi trest za – nevedno čo. Vodič Subaru tak namiesto pomalej jazdy začal dobiehať Lexus. Nuž a jeho vodičovi nenapadlo naozaj nič lepšie, ako toho druhého „vytrestať“. Lebo aj jeho ego muselo byť v hroznom stave po toľkom príkorí. Rozhodol sa teda pomstiť vodičovi v Subaru a šliapnuť na brzdy. Už tušíte komplikácie?

Typická pomsta psychicky nevyrovnaného jedinca vybrzdením tak spôsobila chaotický vyhýbací manéver Subaru. Dostal sa však do šmyku a stratil kontrolu nad vozidlom. Namiesto obídenia prekážky vyletel mimo cesty. Asi si pri tom aj poškodil auto. V ďalšom zábere vidno, že sa zo stredového pásu dostáva späť na cestu. Dúfajme, že mu nezišlo na um vydať sa znova za svojim sokom, aby sa s ním porátal. Záznam sa končí.

Typickí dvaja kohúti na jednom smetisku, kde ani jeden nechce (lebo nevie, nedokáže) ustúpiť. Ani jeden nie je múdrejší a obaja sú v tom namočení. Celkom sa na to hodí názov filmu s Jimom Carym – Blbý a blbší. Lebo takto sa to zbytočne zhoršuje. Pre ostatných by mala táto situácia byť pripomenutím, že robiť niekomu niečo naschvál, alebo dokonca akt pomsty na cesty určite nepatria. Absencia logického úsudku a prepnutie do agresívneho správania sú cesta do pekla. Na cestách teda cesta k nehode. Neraz aj tragickej – a zbytočnej.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Bigbellybuddy@YouTube

Komentáre k článku


Stream naživo