2018-12-16 17:10:00
Formula one logo
Formula one logo
Zdroj: Liberty Media

VIDEO: F1 v podaní Londýnskej filharmónie

Tohtoročná sezóna formule jeden je za nami. Poznáme majstrov aj porazených.

Celý priebeh ročníka bol už druhý v poradí, ktorý riadil nový väčšinový vlastník spoločnosti Formula One Group. Tá vlastní všetky komerčné práva k šampionátu vrátane televíznych licencií. Formula One Group spoluorganizuje samotný šampionát na základe memoranda o spolupráci, ktoré spoločnosť podpísala s motoršportovou asociáciou FIA.

Väčšinový balík vo Formula One Group dnes vlastní firma Liberty Media Corporation. Je to americká masmediálna korporácia, ktorá pôvodne začínala ako televízny vysielateľ. V súčasnosti do jej širokého portfólia patria aj spravodajské weby či mediálne produkčné spoločnosti. Kúpu získala celý obchodný rozmer pretekov Formuly 1 od ochrannej známky až po vysielacie práva.

Urobila niekoľko zmien, ktoré mali pritiahnuť viac divákov priamo na okruhy, ale aj k televíznym obrazovkám. Zmenila roky známe logo šampionátu a od tohtoročnej sezóny priniesla aj novú zvučku. F1 Theme znie nielen pred štartom každej veľkej ceny, ale aj po skončení každých pretekov – nielen F1, ale aj sprievodných sérií. Fanúšikovia F1 ju teda dosť dôverne poznajú. Ako ale znie, keď ju hrá filharmonický orchester?

Autorom skladby je Brian Tyler, ktorý predtým pracoval na hudbe k filmom Rýchlo a zbesilo, Expendables, Múmia, Rambo, Korytnačky Ninja a tiež na filmoch Iron Man 3, Thor: Temný svet a Avengers: Age of Ultron.

Tyler chcel vzdať hold práve skončenej sezóne formuly 1 a tiež Hamiltonovi, ktorý získal piaty titul a Alonsovi, ktorý sa lúčil s kariérou. F1 Theme tak zaznela počas jeho koncertu v Royal Albert Hall v Londýne. Dirigentom bolo priamo Brian Tyler a zvučku zahral Londýnsky filharmonický orchester. Tu je výsledok:

 


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo