2018-11-12 06:50:00
Oheň v Kalifornii
Oheň v Kalifornii

VIDEO: Útek z Raja sa zmenil na cestu z pekla

Apokalyptické zábery z najlepších hollywoodskych trhákov sa nevyrovnajú realite.

Kalifornia je v plameňoch. Požiar vypukol vo štvrtok okolo pol siedmej hodiny ráno miestneho času. Pre veterné počasie a suchý porast ho hasiči stále nemajú pod kontrolou. Je rozsiahly, intenzívny a má už viac ako dve desiatky obetí.

Ľudia nestačili ujsť pred besniacim peklom, ktoré pre ne prichystala príroda. Zatiaľ 25 obetí našli v autách a domoch. Z mnohých domov nezostalo takmer nič. Besniaci živel sa šíri obrovskou rýchlosťou a pripomína apokalypsu najväčších rozmerov, aké si kedy novodobá história pamätá.

Guvernér Kalifornie už vyhlásil stav ohrozenia a záchranné zložky oznámili, že, rozbesnený živel živený vetrom a suchým porastom už stačil doteraz zničiť viac ako tisíc domovov ľudí, ktorých museli evakuovať.

Väčšina z nich stihla ujsť. Cesta to bola neraz dramatická, ako dokazuje video, ktoré urobila Brynn Parrott Chatfield. Pri svojej ceste z kalifornského mesta Paradise (v preklade Raj) nakrútila na kameru zábery, ktoré s predstavou raja nemajú nič spoločného. Pripomínajú ozajstné peklo. Oblasť v posledných dňoch zasiahol veľký lesný požiar, ktorý donútil k evakuácii z mesta Paradise takmer 50 000 obyvateľov. Posledné správy hovoria dokonca o kompletnom zničení celého mesta. Pri rýchlo postupujúcom ohni mali niektorí obyvatelia iba veľmi málo času opustiť svoje domovy.

Takmer neuveriteľné zábery zo spomínaného miesta sa podarilo natočiť posádke vozidla, ktorá opúšťala oblasť na poslednú chvíľu. Prvotný pohľad sa dá charakterizovať doslova ako „cesta z pekla.“ V okolí vozidla vidno iba zničenú krajinu zachvátenú plameňmi, popolom, hustým dymom a neďaleko od cesty sa dá vidieť aj niekoľko horiacich budov. Celá krajina je osvietená do oranžova.

Brynn Parrott Chatfield zdieľala na sociálnej sieti a svojich priateľov uistila, že ona aj vodič sú v poriadku a jej rodina bola tiež evakuovaná z miesta. Ako napísala, niektorí jej priatelia však v poriadku a v bezpečí nie sú.

Príčina vzniku požiaru zatiaľ nie je známa. Hoci prezident Trump označil za vinníka miestu lesnú správu, objavili sa informácie, že tamojšia energetická spoločnosť zaznamenala pred vznikom požiaru „problémy na jednom zo stožiarov elektrického vedenia.“ Na mieste zasahuje viac ako 2220 hasičov. Ďalšie dva požiare zúria aj na juhu Kalifornie. V celej Kalifornii bolo ohrozených vyše 400 000 ľudí. Celá oblasť v noci žiari zďaleka a Kalifornia sa tak podobá na peklo.

Komentáre k článku


Stream naživo