2018-04-22 13:50:00
Drevené kolesá
Drevené kolesá
Zdroj: Гараж 54

VIDEO: Ach tí Rusi – drevené kolesá aj brzdové doštičky???

Netušíme, či je za tým nedostatok, alebo snaha zaujať – tieto bláznivé kúsky musíte vidieť!

Už ste niekedy  premýšľali, ako nahradiť niektoré z častí auta za lacnejšie riešenie? Nemáme na mysli neoriginálne náhradné dielce. Skôr totálnu náhradu funkčných častí za... no ako to povedať slušne – za hlúposti.

Možno aj vám skrsol v hlave doslova šialený nápad. Len ste si povedali, že je až tak úplne mimo, že nemá ani význam sa ním zaoberať. Nuž a predsa! Príkladom doslova nezmyselných nápadov býva často kanál Гараж 54/Garage 54. Vzniká nielen v ruskej, ale čiastočne aj v anglickej verzii. Dôležité však je, čo sa na ňom objavuje...

Sú to občas veci, nad ktorými ostáva rozum stáť. Akoby si brali inšpiráciu z televíznych relácií typu „vedecky preverené“ v ktorej sa idiotské nápady objavujú ako na bežiacom páse. Máme dokonca podozrenie, že všetky tie stupídnosti vymýšľajú preživší držitelia Darwinovej ceny – pre vysvetlenie: to sú tí, ktorí sa „preslávili“ pri svojich úplne šibnutých kúskoch svojou vlastnou smrťou...

Zdroj: Гараж 54
Zdroj: Гараж 54

Nuž ale k veci – na dnes sme pre vás vybrali dvojicu čudesných nápadov, ktoré sa týkajú (ako inak) áut. Prvým „skvelým“ nápadom je dať na auto namiesto pneumatík drevené kolesá. Máte pravdu, že kedysi mávali koče aj vozy práve drevené kolesá, ale dnes je 21. storočie...

Ako môže taká vec fungovať? Viac ako sto fotografií povie jedno video, kde si to môžete pozrieť. Pozor na prekvapenie, či skôr sklamanie – veľmi to nefunguje. Ak by sa namiesto dreveného klátu použil presne vysústružený kruh dreva, mohlo by mohlo auto trocha prejsť. Takto iba podskakuje po dvore, tak sa na to pozrite:

Druhým dreveným unikátom sú brzdové doštičky

Áno, vidíte dobre: brzdové doštičky z dreva! Vyrezané presne podľa originálnych a napasované do strmeňa. Veď načo dať zarobiť výrobcom brzdových doštičiek, ktorí na nás iba „zbytočne“ zarábajú?

Zdroj: Гараж 54
Zdroj: Гараж 54

Skúška dopadla relatívne uspokojujúco – na počudovanie drevené doštičky naozaj brzdili. Brzdný účinok však bol pomerne biedny. Stačilo pár zastavení a mäkký drevený povrch sa vyhladil a kĺzal po oceľovom kotúči už takmer bez účinku. Nevýhodu tohto riešenia ukázal test na zdviháku, keď sa kotúč roztáčal a zároveň brzdil. Po malej chvíli sa začalo z drevených doštičiek dymiť a lietali z nich drevené hobliny.

Zdroj: Гараж 54
Zdroj: Гараж 54

Doštičky dávali celkom jasne najavo, čo si myslieť o autorovi takéhoto pokusu a že sa im toto zaobchádzanie vôbec nepáči. Aspoň už vieme, že keramické brzdy na výkonných autách a pretekárskych monopostoch nie sú samoúčelné.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: YouTube/Гараж 54

Komentáre k článku


Stream naživo