2018-04-22 05:55:00
Kawasaki 48 valcová
Kawasaki 48 valcová

VIDEO: Toto je poriadne čudo na kolesách – dlhý jazdiaci radiátor

Vyzerá to síce ako motocykel, aj to je motocykel – ale určite mimoriadne zvláštny.

Spoločnosť Kawasaki Heavy Industries sa preslávila najmä ako výrobca motocyklov. Stala sa ním pred vyše 50 rokmi. Už v roku 1996 vyexpedovala desaťmiliónty motocykel. Po celom svete sa však uplatňuje aj v odboroch, o ktorých by ste to nepovedali. Nevyrába totiž iba motocykle, ale aj leteckú techniku, koľajové vozidlá, komponenty pre energetické firmy a množstvo inej špecializovanej techniky.

Na toto však nepomysleli žiadne hlavy japonskej firmy: postaviť 48 valec s objemom 4,2 litra. Určite sme sa nepomýlili ani pri jednom z údajov. Motor má naozaj 48 valcov, no napriek tomu je jeho objem iba 4,2 litra. Znie to dosť čudne – a čudné to aj je. Tento motor je asi najšialenejší benzínový motor všetkých čias. Navyše poháňa motocykel.

Napriek tomu, že je Kawasaki špičkový výrobca jednostopových vozidiel, technikom tejto firmy nezišlo na um to, čo jednému britskému mechanikovi. Simon Whitlock v dielňach firmy Hertfordshire Superbike Centre vytvoril niečo nevídané, čo mu môžu závidieť aj ľudia na riaditeľských pozíciách v Kawasaki

Simon Whitlock sa pozrel na zúbok starej Kawasaki H1 zo sedemdesiatych rokov. Pod jeho vedením sa stala nositeľom jedného z najšialenejších motorov všetkých čias. Nebol to pre neho prvý experiment so starým dvojtaktom. Postavil už skôr na základe H1 vodou chladený preplňovaný motocykel dopovaný oxidom dusným. V tomto prípade sa ale pustil do niečoho poriadne odvážneho a šialeného.

Spojil 48 dvojtaktných motorov z Kawasaki S1/KH250 po ôsmich valcoch v šiestich radoch. Vznikol tak 48 valcový motor s troma 16 valcovými radmi. Každý z nich má vlastný kľukový hriadeľ. Niečo podobne sa nedá pohľadať ani medzi najgigantickejšími motormi. Najmä ak spaľujú benzín. Motor potom dopĺňa šesť palivových čerpadiel z Jaguaru E-Type a prevodovka BMW K100.



Postaviť takúto motorku a prekonať všetky problémy nebolo jednoduché. Po piatich rokoch roky tvrdej práce sa podarilo autorovi dotiahnuť ju do úspešného konca a všetkých 48 valcov na konci tŕnistej a nejednoduchej cesty naskočilo. Autor experimentu sa tak po rokoch strávených v dielni mohol povoziť na najbláznivejším motocykla s logom Kawasaki, aký kedy uzrel svetlo sveta. Tento motocykel skutočne jazdí a hoci nevieme, aký má výkon, popustiť uzdu všetkým 48 valcom musí byť poriadny zážitok.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: YouTube, bigbikeriders.com

Komentáre k článku


Stream naživo