2018-02-19 08:55:00
Rozobrali Willis za minútu
Rozobrali Willis za minútu
Zdroj: Royal Canadian Electrical and Mechanical Engineers

VIDEO: Ako sa dá rozobrať auto za jedinú minútu? Takto to ide!

Automobily sú v posledných rokoch veľmi komplikované a vysoko sofistikované.

Domáce opravy strácajú zmysel. Skúste si dnes vymeniť sami napríklad žiarovku. Potrebujete na to rozobrať pomaly pol auta. Vymeniť prázdne koleso začína byť (česť výnimkám) rutina pre asistenčné služby. Do áut sa montuje stále viac elektroniky, zložitejšie zásahy vyžadujú prinajmenšom maturitu z informatiky a k tomu špeciálne prístroje.

Skrutkovač, kľúče, či kladivo a sedliacky rozum, to už nie je k ničomu. Dokonca ani bežný servis sa nezaobíde bez počítača a špeciálneho vybavenia. Z mechanikov sa tak v poslednom čase stávajú skôr počítačoví experti a motoristickí nadšenci prichádzajú o poslednú šancu niečo urobiť, či opraviť si na aute.

Šikovné ruky a vybavenie domácej dielne však stále môžu využiť majitelia starších áut. Návštevu servisov kvôli každej drobnosti ale celkom iste vynechajú vlastníci klasického Jeepu Willys. Majú výhodu v tom, že s partiou kamarátov ručne rozoberú celé auto počas minúty. Dôkaz prináša video z vojenskej prehliadky, ktoré sa objavilo na diskusnom webe Reddit. No dobre, možno trocha preháňame. O Willise a starších generáciách Wrangleru sa ale stále dá povedať, že vďaka síce obstarožnej, no premyslenej a funkčnej konštrukcii patria k autám, na ktorých sa dá pracovať relatívne ľahko. Možno ich nerozoberiete ani za hodinu, stále to však zvládnete bez vysokoškolského diplomu  s IT vzdelaním.

Zdroj: Royal Canadian Electrical and Mechanical Engineers
Zdroj: Royal Canadian Electrical and Mechanical Engineers

Potrebujete dôkaz, že konštrukcia áut bola niekedy oveľa jednoduchšia a že mechanici Formuly 1 sú síce úžasní, ale nie jediní, nad ktorým možno žasnúť? Toto video je veľavravné v oboch prípadoch. Zrejme aj preto sa dá sledovať s obrovským nadšením „rozborka“ tohto klasického Jeepu, ktorá trvala pár vojakom doslova len niekoľko chvíľ.

Ukázalo sa, že príslušníci útvaru Royal Canadian Electrical and Mechanical Engineers (RCEME), ktorý sa v rámci kanadskej armády stará o údržbu vojenskej techniky, dokážu rozobrať klasický Jeep Willys počas minúty. Video zachytáva skupinku ôsmich vojakov, ako rozoberajú funkčný Jeep (ktorý skutočne prišiel po vlastnej osi) za zhruba minútu. Všetko sa to začína nenápadnou prácou pod kapotou jedného z nich, ktorý najprv odpojí pár hadíc a potom zoberie z auta aj kapotu motora.

Ďalší vojak medzitým pripravuje interiér a iný odnáša chladič. Zvyšok vojakov sa potom rozostúpi okolo celého vozidla a za chvíľu odnášajú celú karosériu. Rám podložili na podstavce, vojaci demontujú obidve nápravy, odnášajú motor pomocou špeciálnych tyčí a dokonca stíhajú demontovať aj kolesá.


Za približne 60 sekúnd je z pojazdného Willysu rozobratá skladačka. Na konci videa páni pokračujú s demontovaním kolies. Škoda, že video neukazuje, čo bolo ďalej. Možno by sme zistili, že off-road z druhej svetovej vojny skončil rozmontovaný na ešte menšie časti.

Pravdou však je, že takto jednoduchá nie je údržba každého Jeepu. Tento konkrétny, ktorý dostal prezývku „Jiffy Jeep“ je totiž pre ľahké rozoberanie upravený. Vlastní ho vojenská jednotka kanadských vojakov a inžinierov „Royal Canadian Electrical and Mechanical Engineers“, ktorá túto show predvádza celkom pravidelne. Možno by ste to mohli brať ako podvod, ale títo chlapíci si určite zaslúžia pozornosť. Podľa kanadského webu The Maple Leaf totiž dokážu fungujúci Jeep nielen rozobrať, ale aj zložiť späť za menej ako 2 minúty a 39 sekúnd a potom s ním zase odísť, čo je naozaj obdivuhodné.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: www.carscoops.com

Komentáre k článku


Stream naživo