2018-02-10 14:15:00
Nissan 370Zki
Nissan 370Zki
Zdroj: Nissan

VIDEO: Kabrioletu vzali kolesá, pridali pásy, lyže a poslali ho na sneh

Vznikla ta na prvý pohľad poriadna šialenosť - snežný skúter s výkonom 241 kW (328 koní).

Nissan si pripravili prekvapujúcu novinku na tohtoročný autosalón v Chicagu. Model 370Zki je bláznivý roadster, ktorý vymenil kolesá za pásy a lyže. Nissan sa rozhodol zmeni zaužívaný mýtus, že kabriolet nie je ideálne auto do zasnežených hôr.

Hoci novinka nie je žiadny nový model a už vôbec jie s prelomovou technológiou, je to pozoruhodný objekt. Vlastne ide o o Nissan 370Z prerobený na použitie na snehu. Aj meno má také čudné – 370 Zki – dobrá slovná hračka pre anglický výraz označujúci lyže a lyžovanie, čiže „ski“.

Jednoducho sa to povie, horšie to už je s realizáciou odvážneho riešenia. Jednoduchá nebola ani prestavba. Aj keď vyzerá na prvý pohľad skoro ako sériový Nissan 370Z Roadster. Samozrejme až na tie chýbajúce kolesá a niečo navyše.... Najviac zmien je samozrejme, ako to už býva, oku ukrytých – pod povrchom auta. Ehm skútra, teda roadstra. Jednoducho tejto bláznivosti...

Zdroj: Nissan
Zdroj: Nissan

Celá prestavba sa začala, ako inak, práve podvozkom. Oproti sériovému stavu športiaka je svetlá výška 370Zki väčšia o takmer osem centimetrov. Zmenené sú aj zadné pružiny a umiestnenie bŕzd, aby mohol vzniknúť priestor pre hnacie pásy.

Vpredu namiesto kolies sú namontované lyže. Ale tak šikovne, že na svojich miestach zostali predné brzdy. Haló! Načo sú brzdy na lyžiach? Veď to nefunguje. Nuž asi preto, aby bola zmena zo snežného skútra 370Zki naspäť na auto pohybujúce sa na kolesách po cestách jednoduchšia. To je iba naša domienka, Japonci boli v tomto prípade vééľmi skúpi na slovo.

Zdroj: Nissan

Vidno však, že bolo potrebných pár poriadnych úprav. Najmä úpravy podbehov, rozširovacie podložky, iné vedenie brzdových hadičiek ale tiež aj uchytenie motora a prevodovky. Napriek náročným úpravám sa oproti sérii nezmenila pohonná sústava. Zadné pásy dostávajú výkon z atmosférického vidlicového šesťvalca cez automatickú 7-stupňovú prevodovku. Proti poškodeniu v teréne je zospodu namontovaný nový ochranný kryt.

Zdroj: Nissan
Zdroj: Nissan

Vzhľadovo sa toho okrem nového „obutia“ na aute veľa nezmenilo. Iné zmeny sú naozaj minimálne. Pestrofarebný polep karosérie dopĺňajú žlté predné svetlá – inšpirované vraj lyžiarskymi okuliarmi do zlého počasia.

Ak sa pýtate, kde sa takýto Roadster objednať – bohužiaľ ide o jediný kus. Nissan neplánuje sériovú výrobu snežného kabrioletu. No mohol by to skúsiť, možno by mal úspech. Toto konkrétne vozidlo tak iba doplní paletu civilnejších zimných konceptov na autosalóne v Chicagu, ktoré tam Nissan predstavuje už tradične. Napríklad Nissan Armada Snow Patrol.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Nissan Motor Corporation

Komentáre k článku


Stream naživo