2018-02-04 14:00:00
Crash test sanitky
Crash test sanitky
Zdroj: Braun

VIDEO: Crash test sanitiek v priamom prenose – ako sú bezpečné?

Keď sanitka preváža pacienta, napríklad z miesta nehody, môže sa stať obeťou ďalšej búračky..

Na to nikto ani nechce pomyslieť, ale už sa to v minulosti neraz stalo. Prečo? Nuž otázkou je, prečo sa stávajú nehody. Vodiči sanitiek nemajú ľahkú prácu. Počas cesty za pacientom sa snažia byť čo najrýchlejší, musia premýšľať za ostatných vodičov a navyše ešte nesmú v žiadnom prípade ohroziť posádku.

Ak navyše lekári, či záchranári robia počas prevozu život zachraňujúce úkony, mali by jazdiť síce rýchlo, ale opatrne tak, aby mali šancu robiť čo treba a nie sa držať všetkého možného v kabíne.

Druhou stranou mince je, že nie všetci dajú napríklad prednosť húkajúcej a blikajúcej sanitke. Preto sa čas od času stáva, že sa aj sanitné vozidlá stanú obeťami dopravných nehôd. Práve preto aj tieto špeciálne vozidlá podstupujú crash-testy, ktoré plne preveria, ako veľmi je posádka vo vnútri vozidla chránená.

Zdroj: Braun
Zdroj: Braun

 

Nielen proti vonkajšiemu, ale aj i vnútornému ohrozeniu, ktorým by sa mohlo stať napríklad padajúce vybavenie. Posádka nielen v prednej časti vozidla, ale aj v samotnej zadnej časti by mali byť pripútaná. Náraz totiž dokáže nepripravených ľudí prekvapiť a zraniť.

Preto je dôležité zistiť, ako sa správajú práve aj pripútané osoby v aute. Na to sa zameral práve crash test pri náraze do stojacej sanitky zboku.

 

Aby zistili odborníci, aj ďalšie správanie prevážaného pacienta a zdravotníckeho personálu, vyskúšali aj to, ako to vyzerá dokonca ešte pri prevrátení sanitky...


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Youtube, Braun

Komentáre k článku


Stream naživo