2018-01-20 14:15:00
Mercedes AMG 6x6 zapadol
Mercedes AMG 6x6 zapadol v snehu
Zdroj: gregb23/Instagram

VIDEO: Ani šesť kolies nestačí – Mercedes AMG 6x6 zapadol v snehu

Pomaly niet miesta na Slovensku, kde by už aj dnes nenapadol sneh. Najviac ho je na horách.

Tam sa na snehovom povrchu používajú iné dopravné prostriedky, aké poznáme z bežných ciest. Vari s jednou výnimkou. Mercedes G vo verzii 6x6 je auto, o ktorom by ste povedali, že prejde asi všade. Nerobí mu problém náročný blatistý terén, piesok v púšti, tundra, ani sneh. Lenže záleží od toho, aký.

Nie je totiž sneh ako sneh a keď sa ho navalí desiatky centimetrov, či dokonca aj metre, jednou zo správnych možností je snežný skúter, alebo ratrak. Nie je určený výhradne na úpravu lyžiarskych svahov, ako by sa zdalo z lyžiarskych stredísk. ale aj na dopravu do inak neprístupných končín zavalených snehom.

Možno by ste si povedali pri pohľade na šesťkolesový terénny Mercedes AMG G 63 6X6, že spomedzi áut neexistuje ideálnejšie auto pre jazdu v zasnežených horských oblastiach. Veď aj cez záveje musí tento mastodont prejsť jedna malina. Alebo sa nimi prebrodiť, či ich „preplávať“. Mercedes-AMG G63 6x6 je asi jeden z najšialenejších strojov, aké kedy jazdili po cestách. Je veľmi funkčný, má rad nadštandardnej výbavy a údajne ho v teréne nezastaví takmer nič. O tom sa chcel presvedčiť aj jeho majiteľ v talianskej Cortine d'Ampezzo.

Ukázalo sa, že nemal celkom pravdu... Že je Mercedes G63 6x6 schopný prejsť a prekonať každú prekážku vyvracia video, ktoré na svoje konto v Instagrame vložil užívateľ Gregb.23. Pozrite sa na tento zasnežený boj.

Obrovský pick-up sa síce nezľakne ani vysokého snehu a čerstvo napadaným prašanom prechádza bežne bez starostí. Bodaj by nie, veď je na to celkom dobre vybavený. Pod kapotou má 5,5litrový vidlicový osemvalcový motor s dvoma turbami s výkonom 400 kW (544 k), portálové nápravy, trojicu uzamykateľných diferenciálov a systém kontroly tlaku vzduchu v pneumatikách, ktorý dokáže dofukovať pneumatiky, ale ich vyfukovať tlačidlom z kabíny.

Ak by ste si mysleli, že s takto schopným terénnym autom je nemožné zapadnúť, mýlite sa. Po niekoľkých minútach zábavy a prechádzania snehom v lyžiarskom rezorte Cortina d'Ampezzo sa dostal do problémov aj Mercedes. Ešte aj takáto výkonná beštia môže zapadnúť.

Majiteľ si odhryzol príliš veľké sústo. Niekoľkotonový kolos nebola schopná zo snehu vytiahnuť ani snežná rolba. Úprimne podotýkame, že sneh malo „Géčko“ až vyše kolies, čo by znamenalo pri normálnom aute, že by ho skoro nebolo vidieť. Video ukazuje auto zapadnuté v záveji, pričom mu na pomoc prišiel vodič miestneho ratraka. Mercedes ale zapadol tak nešikovne, že sa ho na lane nepodarilo vytiahnuť zo snehu.

Z ďalšieho príspevku na Instagramu však už vidno, že autu sa nakoniec podarilo vyslobodiť zo snehového zajatia. Žiaľ nevidno, ako prebiehala samotná záchrana. Možno aj pre to, že k vyprosteniu auta zo snehovej masy boli potrebné všetky dostupné ruky a lopaty. Nuž a kto by ešte mal voľnú končatinu na nakrúcanie takých nepopulárnych záberov, všakže?


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: Instagram/gregb.23

Komentáre k článku


Stream naživo