2018-01-12 06:25:00
Vodič autobusa zabránil zrážke
Vodič autobusa zabránil zrážke
Zdroj: Mike Helm

VIDEO: Predvídavý vodič autobusu zachránil desiatky životov

Tak toto bolo naozaj o chlp! Chýbali doslova iba milimetre, aby sa obyčajná nehoda stala tragédiou.

Tak toto bolo naozaj o chlp! Chýbali doslova iba milimetre, aby sa obyčajná nehoda stala tragédiou.
Kamerový záznam zo septembra minulého roka na prvý pohľad neprináša nič dramatického. Celkom nudná jazda po diaľnici sa však mohla v priebehu krátkej chvíle zmeniť na nočnú moru pre mnoho ľudí. Našťastie sedel za volantom takmer dvanásťtonového autobusu pozorný a predvídavý vodič. Nepodľahol panike a urobil to najlepšie, čo v danom momente mohol.
Kamera z autobusu, ktorý išiel po britskej diaľnici M40 zachytila moment, z ktorého sa tají dych. Za volantom bol Mike Helm a vďaka jeho bleskurýchlej reakcii predišiel tragédii, ktorá si mohla vyžiadať v horšom prípade nielen niekoľko zranení.

Zdroj: Mike Helm
Zdroj: Mike Helm


Autobus išiel po diaľnici M40 v prostrednom pruhu a míňal niekoľko kamiónov, keď sa v rýchlom pravom jazdnom pruhu (pozor, vo Veľkej Británii sa jazdí vľavo...) okolo neho v prehnal Volkswagen Golf. Vodič Golfa sa pravdepodobne nevenoval dostatočne riadeniu. Alebo nepredvídal, čo sa môže udiať a keď videl, že sa blíži ku kolóne veľmi stojacich pomaly idúcich a takmer stojacich áut, prudko šliapol na brzdy.

Zdroj: Mike Helm


Našťastie vodič autobusu pozorne sledoval celú situáciu. Začal brzdiť ešte predtým, ako sa Golf zastavil. Nemal ani iné východisko, lebo doľava nemohol uhnúť – tam boli kamióny. Zabrzdiť 12 tonový autobus z rýchlosti 61 míľ za hodinu (98 km/h) však nie je nič jednoduché. Vo videu preto počuť, ako sa vodič snaží upozorniť ostatných cestujúcich na riziko nárazu. Nakoniec to nebolo treba – asi zázrakom sa mu podarilo autobus dobrzdiť tesne  - iba pár centimetrov od zadnej časti Golfu, ktorého vodič očakával už to najhoršie.

Aj vodič prechádzajúceho Peugeota 208 včas zareagoval a vyhol sa Golfu rýchlym prejdením z pravého do stredného jazdného pruhu. Vodič Golfa by si mal nechať skontrolovať nielen brzdy, ale po takom prebrzdení aj stav svojich zadných pneumatík. V prvom rade by mal svoju pozornosť venovať radeniu, ničomu inému v čase, keď je za volantom...

Komentáre k článku


Stream naživo