2018-01-09 04:00:00
Nezízaj na nehody
Nezízaj na nehody
Zdroj: Blickfänger GbR

VIDEO: Klip s drsným koncom varuje ľudí, aby nepostávali pri nehodách

Zažili ste to už aj vy: pre nehodu v jednom smere stojí kolóna aj v opačnom – ľudia „musia“ očumovať, čo sa stalo.

Najlepšie je hneď všetko nafotiť, nafilmovať a zdieľať, alebo prenášať naživo na sociálnych sieťach. Treba sa „pochváliť“, že sme pri tom, nehľadiac na to, že prekážame. Buď priamo záchranárom, alebo ľuďom za nami, ktorých sme zabrzdili.

Pre ľudí, ktorí nie sú priamo na mieste nehody sa to zdá ako scéna z nejakej počítačovej hry, alebo ako virtuálna realita, ktorá sa ich vlastne ani netýka. Ale dokážu svojimi komentármi podporovať snahu autorov k čoraz bezočivejším akciám.

„Nezízaj na to!“ -  nabádajú svedkov dopravných nehôd študenti filmárske školy v klipe, ktorý koluje po sociálnych sieťach v Nemecku. Rozuzlenie príbehu na konci varuje pred dôsledkami, ktoré môže priniesť hon za senzačnými zábermi a fotkami či nakrúcaním videí pri dopravných nehodách. Na prvý pohľad neškodná zábava totiž môže výrazne sťažiť prácu záchranárom či hasičom a čo viac, ubližovať ľuďom, ktorí sú zainteresovaní do nehody a jej následkov.

Klip s drsným rozuzlením vytvorili filmári Elena Walterová a Emanuel Zander-Fusilli v spolupráci s dobrovoľníckym hasičským zborom z dolnosaského mesta Osnabrück. Chcú ním prinútiť svedkov dopravných nehôd, aby sa zamysleli nad tým, ako ich počínanie môžu vnímať obete a ich blízki. „To, čo sa začína ako neškodná hra, je stále viac voyeuristickým excesom,“ vysvetľujú autori krátkeho filmu, ktorý je zároveň ich absolventskou prácou. Klip umiestnili na siete krátko pred Vianocami. Odvtedy si ho už pozreli milióny ľudí.

Dej celého klipu je celkom jednoduchý - traja mladí ľudia cestujú autom a vodič spoza volantu(!!) posiela matke MMS, že už budú o chvíľu doma z dovolenky. Vtom prechádzajú okolo ťažkej dopravnej nehody, kde horí auto. Zastaví a s mobilmi v ruke zamieria k miestu, kde práve zasahujú záchranári a hasiči.

Hrôzostrašnú scénu  fotia, nakrúcajú a zdieľajú na internete. Nadšené reakcie používateľov ich nabádajú k väčšej odvážnosti až drzosti. Všetko sa zmení v momente, keď zrazu jeden z nich zistí, že obeťou tragickej nehody je niekto jemu blízky...

V Nemecku už poniektorí hasiči začali aj na vlastnú päsť bojovať voči „čumilom“ celkom svojsky, ako inak tým, čo je pre nich typické – vodou. Dokonca to riešili aj úrady, ale nakoniec žiadny postih voči nemu nevyvodili, lebo iba bránil podľa nemeckých predpisov, že okoloidúci nemajú zdržiavať a okukovať miesto nehody...


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Youtube.com/Blickfänger GbR

Komentáre k článku


Stream naživo