2018-01-04 04:05:00
Obrovský požiar v Liverpoole
Obrovský požiar v Liverpoole zničil vyše 1 400 áut
Zdroj: express.co.uk,liverpoolecho.co.uk

Obrovský požiar v Liverpoole zničil vyše 1 400 áut, skaza je nesmierna

Na posledný deň v roku 2017 nezabudne minimálne 1 400 majiteľov áut, ktorí ich nechali v sedempodlažnom parkovacom dome.

Bolo to v blízkosti Echo Areny v Liverpoole. Počas silvestrovských osláv zaparkovali svoje vozidlá do parkovacieho domu. Už nikdy s nimi neodídu, ostala z nich len hromada popola a ohorených plechov. Na Silvestra totiž vypukol v sedemposchodovej garáži najprv nenápadný požiar. Rozšíril sa však veľmi rýchlo a požiar hasilo 12 jednotiek hasičov viac ako 6 hodín. Ich snaha bola márna. Požiar bol príliš prudký a intenzívny. Z obrovského množstva áut zostala len hŕba šrotu. Parkovací dom je veľmi výrazne poškodený a bude sa musieť zbúrať. Betón nevydržal prudký oheň, ktorý preskakoval z auta na auto a z parkovacieho domu nezostalo skoro nič.

Súčasťou osláv príchodu nového roka na severe Anglicka bola aj medzinárodná prehliadka koní v neďalekej Echo Arene s kapacitou 11 000 návštevníkov. Časť z nich v dobrej viere zaparkovala svoje autá do neďalekého krytého parkoviska Kings Dock s kapacitou 1 600 miest. Na mieste však vypukol požiar, ktorý sa veľmi rýchlo rozšíril na celý parkovací dom. Masívny oheň napriek všetkej snahe hasičov úplne zničil viac ako 1 400 vozidiel.

Zdroj: express.co.uk,liverpoolecho.co.uk
Zdroj: express.co.uk,liverpoolecho.co.uk

Svedkovia popísali, že sa požiar začal šíriť zo staršieho väčšieho terénneho auta. Podľa starostu Liverpoolu Joea Andresona prvý vzplanul Land Rover na treťom podlaží. Obyvateľka Sue Wright potvrdzuje tieto domnienky: „Bolo to staré auto, ktoré explodovalo, keď sme opúšťali budovu. Boli sme v našom mikrobuse“. Žiar bol taký silný, že autá začali vybuchovať a nezostalo z nich skoro nič. „Plamene a dym boli neuveriteľné, podobalo sa to na peklo,“ tvrdil ďalší svedok.

Polícia v správe oznámila, že úplne všetky autá vnútri viacpodlažného parkoviska boli zničená a odporučila majiteľom obrátiť sa na svojej poisťovne. Hasiči museli zasahovať v dýchacích prístrojoch, oheň sa im podarilo uhasiť až po polnoci, teda v tomto roku.

Pri rozsiahlom požiari, ktorý vraj z diaľky pripomínal bujaré novoročné oslavy, našťastie nikto nebol vážne zranený. Hustý dym donútiť evakuovať mnoho susedov z okolitých domov. Konskú show museli zrušiť, všetci ľudia a zvieratá však sú v poriadku. Liverpoolska mestská rada otvorila centrum pomoci pre tých, ktorí sa nemohli dostať domov, alebo potrebovali dočasné útočisko. Mnohým pomohli sami občania, za čo sa im starosta verejne poďakoval. Dodal, že ak bude potrebné postaviť nové, bezpečnejšie parkovisko, postará sa o to. Tým 1 400 autám už ale "život" bohužiaľ nikto nevráti.


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: liverpoolecho.co.uk, express.co.uk

Komentáre k článku


Stream naživo