2017-12-31 11:30:00
Lietajúce traktory
Lietajúce traktory

VIDEO: „Traktorkros“ je v Rusku populárny viac ako formula 1

Za čias dávno minulých bolo pretekanie celkom iné, ako dnes.

Ak niekto jazdí v špičkových pretekoch, stojí ho to veľa námahy. V prvom rade ide o peniaze. Dá sa ale pretekať aj bez horibilných  súm za pretekárske náčinie? Asi budete prekvapení, ale dá.

Možno si poviete, že to nie je možné a že sa už nedá vymyslieť asi žiadna nová disciplína motoristického športu.  Tak to pozor vážení – asi ste zabudli na Rusko. Už síce dávno nie je krajinou neobmedzených možností, ale bláznivé preteky vytunovaných traktorov sa len ťažko zaraďujú do nejakej kategórie. Je to relykros? Rely? Alebo preteky ťahačov? Nie, je to traktorkros, ktorý má najbližšie asi k autokrosu.

Preteky traktorov, ťahajúcich ťažký náklad na vzdialenosť sa už dávno zmenili na preteky špeciálnych ťahačov, ktoré už dávno nie sú traktormi. Pestujú sa v iných častiach sveta. V Rusku stavili na čo najrýchlejšie prejdenie stanovenej trate. Je to akási forma paralelného slalomu, kde lepší postupuje a slabší vypadáva. Takto sa v rámci štartovacieho pavúka dostávajú vyraďovacím spôsobom ďalej stále lepší, až sa vo finále stretne najúspešnejšia dvojica.

Verte, nie je to jednoduché, lebo dráha býva náročná a obsahuje rôzne skoky, brodenie bahnom a dokonca aj rýchle terénne úseky. Vyzerá to tak, že sa ešte ďalšie špeciálne body udeľujú za dymivosť, či hlasný výfuk. Keďže sú brody veľmi vyhľadávané, samozrejme hlavne divákmi, pravdepodobne dostane nejakú cenu aj ten, kto je na konci pretekov so svojim traktorom najšpinavší.

Na svete sa konajú rôzne netradičné preteky – od kosačiek na trávu, až po preteky stock-cars, kde ide o to, ako čo najrýchlejšie vyradiť čo najviac súperov narážaním do ich áut. V prvom rade ide v podobných pretekoch predovšetkým o zábavu. Preteky traktorov v Rusku ale majú niekoľkoročnú tradíciu. Videá z posledných ročníkov ukazujú, že sa z pôvodne nevinnej zábavy pár nadšencov stáva celkom špecifický, ale pritom profesionálny šport.

Hoci toto konkrétne video vzniklo pre pár rokmi, má stále čo ukázať – napríklad aj to, ako sa dá zabávať za pomerne málo peňazí.

No a tu si môžete vychutnať preteky vo videu s 360 stupňovou panorámou – posúvať si zobrazenie a prežívať ich znova a znova – až kým nepochopíte. Teda ak pochopíte, na čom to tí Rusi vlastne fičia na pretekoch traktorov...


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: New tractor channel

Komentáre k článku


Stream naživo