2017-11-11 12:10:00
Trojkolka na vodu
Trojkolka na vodu

VIDEO: Z nuly na stovku za pol sekundy - vďaka sódovke...

Vie sa to už dávno - voda dokáže zázraky. Na tele, aj na duši. Bez vody sa nezaobídeme.

Slúži na relax, aj na doplnenie tekutiny, z ktorej sa skladá prevažná väčšina nášho tela. Plávanie, alebo vodné masáže majú blahodarný účinok na naše telo, teda na svalstvo. No tiež dokáže pomôcť k psychickému vyrovnaniu. Ak teda nejde o tryskový motor poháňaný vodou.

Áno, je to tak správne – voda, ako pohonné médium! Trojkolka s vodnou tryskou dokáže zrýchliť na stovku za pol sekundy! Pozrite sa, s akou razanciou vyrazí z miesta táto podomácky urobená trojkolka. Je poháňaná vodou. Lepšie povedané tryskovým motorom, ktorý kombinuje stlačený vzduch s kvapalinou.

Výsledkom sú neuveriteľná čísla. Na okruhu Paul Ricard sa tento podivuhodný stroj dostal z pokoja na sto kilometrov za hodinu za 0,55 sekundy. Na 260 km/h to trojkolke trvalo len necelé štyri sekundy, presnejšie 3 a 95 stotín. Neuveriteľné, však? Kam sa na to všetko hrabú tie 1000 a viac „koňové“ špeciály. Rozum zostáva stáť aj nad tým, že francúzsky jazdec François Gissy musí pri tomto zrýchlení zniesť preťaženie 5 g a udržať sa pritom riadidiel.

Podobné sily znášajú piloti nadzvukových stíhačiek, alebo piloti – akrobati. Len si to uvedomte: jeho hmotnosť je päťnásobná a tiež päťnásobná sila pôsobí na jeho ruky, ktoré zvierajú riadidlá trojkolky. Klobúk dole, nad takým výkonom.

Princíp je pritom úplne jednoduchý a známy už dávno. Je to vlastne len trošku väčšia natlakovaná sódovka na troch kolesách... Jediný problém je, že ak chce znova zrýchliť, alebo vôbec „jazdiť“. musí najprv do tlakovej nádoby dostať vodu a potom aj vzduch – pod poriadne vysokým tlakom. Zvyšok už je len fyzika – zákon akcie a reakcie...


ZDROJ: motor1.com

Komentáre k článku


Stream naživo