2017-10-28 04:20:00
Kalašnikov vznášadlo
Kalašnikov vznášadlo
Zdroj: kalashnikov media.ru

Ruský Kalašnikov nevyrába iba zbrane - vytvoril osobné vznášadlo

Odborníci sa predháňajú v odhadoch, kedy skončia svoju existenciu spaľovacie motory áut.

No čo ak namiesto motorov skončia aj celé autá? Pre taký prípade vás osobné vznášadlo s ôsmimi pármi vrtúľ dostane kamkoľvek bez nároku na cesty. Je to ale budúcnosť dopravy?

Ak si spomeniete na sci-fi film Piaty element, celá doprava sa odohrávala vo vzduchu, v niekoľkých „poschodiach“. Množstvo úrovní a pohyb, ktorý opustil zemský povrch sa však doteraz nestal skutočnosťou. No čo keby? Hoci sa hromadná letecká doprava stáva stále bežnejšou, tá individuálna sa obmedzuje na diaľkové presuny bohatých ľudí súkromnými biz jetmi. Hoci pokusov už bolo dosť, „lietajúce auto“ zaparkované pred domom zatiaľ ani poriadne nevzniklo Významnejšie rozšírenie teda nehrozí.

Podobná vízia ale celkom utopická nie je. Už v minulosti bolo pár pokusov o niečo také, teraz sa ruská firma Kalašnikov, známa hlavne vďaka automatickej puške AK-47, vytasila so svojou predstavou osobného dopravného prostriedku pohybujúceho sa nad zemou. Zatiaľ bezmenný stroj nasleduje nedávnu novú zbraň Kalašnikov proti demonštrantom a potvrdzuje rastúca aktivity tejto firmy v pre ňu neobvyklých odvetviach.

Zdroj: kalashnikov media.ru
Zdroj: kalashnikov media.ru

Hoci sa predpokladané použitie odhaduje primárne vo vojenskej oblasti, podobné osobné vznášadlo môžu ale ľahko slúžiť aj na civilné účely. Pozostáva z hliníkového rámu, v ktorom je uchytených celkom 8 párov vrtúľ. Tie poháňa nie spaľovací, ale elektrický motor. Pasažier a pilot v jednej osobe sedí približne uprostred celej konštrukcie, ktorá sa na prvýkrát predviedla svetu „nahá“, teda bez kapotáže. Tá sa však pripravuje a je vo vývoji, ako vidno na fotografiách.

Prezentácia zariadenia sa odohrala za prítomnosti šéfa materského koncernu Rostech, Sergeja Čemezova. Ten mohol vidieť, ako to celé funguje. Hoci je primárnym zámerom dostať hotové vznášadlo do služieb ruskej armády, firma nezavrhuje ani civilné využitie. Nuž a či je niečo podobné budúcnosťou dopravy, ukáže len čas. Predstava pohybu na niečom takom prinajmenšom po meste sa asi ani nám zatiaľ veľmi nepozdáva. No na druhej strane možnosť uniknúť kolónam na večne preplnených mestských cestách – to znie celkom zaujímavo. K tomu však otázka – bude stačiť vodičský, alebo si budeme musieť urobiť aj pilotný preukaz..?

Jozef Vydra
ZDROJ: kalashnikov media

Komentáre k článku


Stream naživo