2017-09-30 11:50:00
Lada Niva V8 Lowrider
Lada Niva V8 Lowrider
Zdroj: ProBag

VIDEO: „Nesmrteľná“ Lada Niva s osemvalcom ako lowrider

Lada Niva je predovšetkým známa ako offroad, ktorý prejde takmer každým terénom.

Všakovaké úpravy sa nevyhli ani jej. No to, čo pred časom predviedli u protinožcov, nevidno každý deň. Tuningová spoločnosť ProBag z Austrálie vytvorila z Lady Niva niečo úplne opačné, než na čo je táto štvorkolka určená prioritne.

Lada Niva (na vybraných trhoch označované ako Lada 4x4) je neskutočne robustné a odolné auto. Asi ho netreba priveľmi predstavovať. Tento terénny nezmar sa vyrába už od roku 1977. Aj v našich končinách je veľmi dobre známa svojim terénnym naturelom a schopnosťami zdolávať jazdu v ťažkom prostredí. Menej sa už používa na cestovanie po cestách. V ďalekej Austrálii však pripravili z tohto základu čosi, čo stojí za predstavenie. Volá sa Lada Niva V8 Lowrider.

Ladu Niva si vzala do parády austrálska tuningová spoločnosť ProBag. Presne pred 10 rokmi postavila vozidlo, ktoré je presným opakom predlohy. Originál je veľmi schopným vozidlom zvládajúcim jazdu v rôznych terénnych podmienkach, no Lada Niva V8 Lowrider je auto doslova na parádu.

Zdroj: ProBag

Červeno lakované vozidlo má znížený podvozok, pôvodné kolesá vymenili za pekné leštené nízkoprofilové: 18-palcové vpredu a 22-palcové vzadu. Okrem toho zmenili výrazne aj geometriu podvozka, kde hlavne predná náprava má výrazné „áčko“ s negatívnym odklonom kolies.

Zníženie podvozku a vyhladenie vzhľadu však nie sú jediné úpravy, ktorými automobil prešiel. Najdôležitejšou zmenou bola kompletná premena „čriev“ auta. Pôvodný motor (benzínový s objemom 1,7 litra) nahradili päťlitrovým vidlicovým osemvalcom austrálskej značky Holden s turbodúchadlom.

Zdroj: ProBag
Zdroj: ProBag

Výkon motora tak presahuje 368 kW (500 k) a posiela sa výhradne na zadné kolesá cez trojstupňovú automatickú prevodovku. Okrem toho sa Niva dočkala tiež techniky od Toyoty. Z modelu Hilux totiž použili kotúčové brzdy, zavesenie kolies a diferenciál. Diely ale potrebovali úpravu, aby sa dali použiť v Nive.

Lada Niva V8 Lowrider v žiadnom prípade nie je ako jej predloha jeden z najschopnejších offroadov na svete. Nebolo to však cieľom autorov. Tí chceli svojím dielom hlavne zaujať. To sa naozaj podarilo. V Austrálii auto získalo niekoľko ocenení. Bodaj by nie, veď Lada Niva V8 Lowrider nie je tuctovým vozidlom.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo