2017-07-09 11:15:00
Lego - manuálna 6
Lego - manuálna 6 stupňová prevodovka
Zdroj: DGustafsson

VIDEO: Dokázal poskladať manuálnu 6-stupňovú prevodovku z Lega

Keby len poskladal – je aj celkom funkčná, hoci prácu s motorom zvláda bez spojky.

To je zatiaľ jediný problém. Z Lega sa síce dá postaviť takmer čokoľvek, ale spojku zatiaľ nie – tam možnosti „zázračných“ kociek z Dánska nesiahajú.

Už sme aj na našich stránkach ukázali, že Lego je neuveriteľne variabilné. Okrem výrobcom dodávaných stavebníc existuje možnosť vybrať si práve tie dielce, ktoré potrebujete a z nich postaviť hoci šikmú vežu v Pise, alebo slávneho Trabanta, či dokonca športové autá.

Lego rozvíja kreativitu a nápaditosť človeka v každom veku. Je zároveň dobrou možnosťou, ako si vyskúšať postaviť „nanečisto“  napríklad dom, alebo skonštruovať vlastné auto, či niečo podobné. Niektorým vydržala vášeň pre dánsku stavebnicu aj do vyššieho veku a pravidelne nás oboznamujú s tým, čo z nej možno postaviť.

Zdroj: DGustafsson
Zdroj: DGustafsson

V minulosti sme vám podobných diel už pár ukázali. Od sofistikovaných zmenšených modelov, cez motory a funkčnú motokáru až po skutočné jazdiace auto. No to, čo vám chceme ukázať dnes, je predsa len trocha iné. Má na dĺžku 10 cm, šírka je 5,5 cm a výška 6 cm. Hmotnosť je iba 68 gramov. Je to prevodovka – a nie len taká hocijaká, ale plne synchronizovaná šesťstupňová s manuálnym radením. Už len popis hovorí o obdivuhodnom talente „skladača“ – a to ste ju ešte nevideli pracovať.

Zdroj: DGustafsson
Zdroj: DGustafsson

Postavil ju vraj iba 17 ročný fanúšik áut a Lega, ktorý má na internete meno DGustafsson. Za TFOL - Teen Fan of Lego, teda -násťročného fanúšika Lega sa neoznačuje náhodou. Vytvára naozaj sofistikované diela s návodmi, ktoré by mohla prijať za svoje aj samotná materská firma Lego. Manuálna prevodovka je zaujímavý výsledok hneď z dvoch dôvodov: nielen že je to pekná práca, ale zároveň dovoľuje vidieť,  a jednak dovoľuje uvidieť, ako vlastne funguje ústrojenstvo prevodovky.

Zdroj: DGustafsson
Zdroj: DGustafsson
Zdroj: DGustafsson

Nehľadajte za tým žiadne podmienky typu ALE... Je to skutočne miniatúrna kópia ozajstnej prevodovej skrine. Keďže nemá karter, teda žiadny obal, má navyše len dve „tyče“ na spodnej časti, ktoré ju držia pohromade a dovoľujú jej naozaj fungovať. Všetko sa dá vidieť na vlastné oči. Na jednej strane prevodovky je elektrický motor, ktorý otáča vstupným hriadeľom a na druhej strane je výstupný hriadeľ. Ten v autách smeruje bežne k diferenciálu alebo diferenciálom a odtiaľ na kolesá. Medzi tým všetkým je veľa koliesok, ktorá do seba rôznym spôsobom zapadajú tak, aby dovolili motoru optimálne využiť jeho potenciál.

Zdroj: DGustafsson
Zdroj: DGustafsson
Zdroj: DGustafsson

Ak sa pozriete na video, neoľutujete – stojí to za to. Keby ste si chceli postaviť takúto prevodovku (a nielen ju) sami, odporúčame navštíviť aj web DGustafssona – je tam viacero zaujímavých návodov na zostrojenie aj ďalších vecí. Ak sa do nich pustíte a zvládnete ich, nemusia vám prinášať radosť, či osvetu iba na videu., ale byť krásnym a funkčným exemplárom niekde v zbierke.

Jozef Vydra
ZDROJ: dgustafsson13.wordpress.com

Komentáre k článku


Stream naživo