2017-05-13 13:30:00
Diaľnica ako pretekárska dráha?
Pretekár na českej diaľnici D6
Zdroj: PČR

VIDEO: Diaľnica ako pretekárska dráha? Polícia to zatrhla!

Vodič na motorke v Čechách prekročil maximálnu rýchlosť, dostal nižšiu pokutu, ako u nás.

Raz za čas sa objaví niekto, kto považuje diaľnicu za dobré miesto na skúšanie vysokých rýchlostí svojho stroja. Po diaľnici D6 z Karlových Varov smerom na Cheb sa pred týždňom rútil veľkou rýchlosťou vodič motocykla. Mal však smolu, lebo pritom predbehol policajnú „Kobru“, teda hliadku oddelenia cestného dohľadu krajského riaditeľstva polície Karlovarského kraja. Policajný radar ukázal, že motorkár išiel rýchlosťou 232 km/h. Možno si myslel, že ho vďaka tomu nikto nedobehne. Mýlil sa.

Už pri predbiehaní policajného vozidla si policajti všimli, že motocykel nemá evidenčné číslo. Pridali plyn a začali motocyklistu prenasledovať. Nebudeme to dramatizovať: po pár kilometroch ho dostihli. „Policajtom sa podarilo pri zjazde z diaľnice na Březovú vodiča motocykla zastaviť a skontrolovať. Po zastavení sa ukázalo, že vodič motocykel neprihlásil do registra cestných vozidiel,“ uviedla hovorkyňa krajskej polície Kateřina Böhmová.

Aj v Českej republike je na diaľnici maximálna dovolená rýchlosť 130 km/h. Motocyklistovi namerali rýchlosť 232 km/h (po odpočítaní tolerancie to bolo 225 km/h). Policajti vodičovi oznámili, že sa dopustil priestupku a prekročil maximálnu dovolenú rýchlosť na diaľnici o 95 km/h. Navyše sa dopustil porušenia prevádzky vozidiel na pozemných komunikáciách, lebo jazdil s motocyklom, ktorý nebol evidovaný v cestnom registri.

Ak čakáte dramatické vyvrcholenie prípadu, napríklad eskortovanie do väzby a podobné veci – neudialo sa. Oba priestupky štyridsaťročného motocyklistu policajti odovzdali príslušnému správnemu orgánu na došetrenie. V správnom konaní mu hrozí zákaz riadenia na 6 mesiacov až 1 rok a pokuta vo výške 5 až 10 tisíc korún. Ak si to prepočítate aktuálnym kurzom, je to 188 až 376 eur.

V akom kontraste potom vyznieva správa zo slovenskej diaľnice D1 v smere z Bratislavy do Trnavy, ktorú si v utorok 9. mája pomýlil za pretekársku dráhu 47 ročný vodič. V tomto úseku je povolená rýchlosť 110 km/h. Policajti mu namerali 216 km/h. Policajná hliadka šoféra, ktorý jazdil na aute s maďarskými evidenčnými značkami, zastavila. „Vodič sa svojou nezodpovednou jazdou dopustil porušenia ustanovení zákona o cestnej premávke. Za spáchanie priestupku mu bola uložená pokuta 800 eur,“ uviedol bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Niekto sa sťažuje, ako nám je zle. No máme sa na tom našom malom Slovensku asi výrazne lepšie ako v Českej republike, keď sú u nás pokuty za rýchlosť také vysoké. Vyššie dokonca aj ako v susednom Rakúsku. Alebo je problém niekde celkom inde...?

Jozef Vydra
ZDROJ: Policie ČR

Komentáre k článku


Stream naživo