2017-02-04 11:25:00
Zahrajte mi Trabanta
Zahrajte mi Trabanta
Zdroj: Konzerthausorchester Berlin

VIDEO: Hudci hrajte... a zahrajte mi Trabanta!

Nie, nepomýlili sme sa. Aj keď požiadavke je to zvláštna, uznávame...

Dá sa vôbec napodobniť vysoko špecifický zvuk bakelitovej legendy? Ojoj – a ešte ako. Paródie na duroplastové približovadlo vyrábané v meste Zwickau v bývalej NDR sa nevyskytovali iba počas jeho života.

Aj 60 rokov od začiatku výroby je to auto populárne v mnohých podobách. Existuje niekoľko prestavieb, v ktorých by ste pôvodné vozidlo s dvojtaktným motorom takmer nespoznali.

Tentoraz sa však nezameriame na vzhľad, ale na zvuk. Stará autá vydávajú veľa špecifických zvukov a pazvukov, pričom sa to vôbec nemusí označovať ako nejaká chyba. Drnčivý Trabant však vždy bol doslova jazdiaci orchestrión.

Zdroj: Konzerthausorchester Berlin
Zdroj: Konzerthausorchester Berlin

Nehynúcu legendu s duroplastovými vonkajšími panelmi karosérie pripomínajú veľmi vtipne berlínski hudobníci. Hoci to znie dosť nepravdepodobne, hudobníci napodobnili zvuk legendárneho Trabanta viac ako dobre.

Prvý automobil značky Trabant vyšiel z brán továrne v saskom Zwickau pred 60 rokmi, 7. novembra 1957. Dátum si východonemeckí súdruhovia vtedy nevybrali náhodou. Práve v ten deň sa oslavovalo 40. výročie Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie.

Zdroj: Konzerthausorchester Berlin

Preto vtedy nikomu neprekážalo, že to bola tak trocha potemkiáda (teda inak povedané iba zastierací manéver, že niečo je, hoci to ešte nie je, alebo nefunguje...) a trvalo potom ešte trištvrte roka, než sa podarilo rozbehnúť sériovú výrobu...

Jozef Vydra
ZDROJ: Youtube/Konzerthausorchester Berlin

Komentáre k článku


Stream naživo