2017-01-25 13:30:00
Range Rover a netradičné
Range Rover a netradičné zrýchlenie
Zdroj: Jaguar Land Rover

VIDEO: Ako zrýchľuje športový Range Rover – ale všade, nielen na asfalte

Na asfaltovom povrchu dosiahlo športové SUV Range Rover zrýchlenie z nuly na sto za 4,7 sekundy.

Vzhľadom na to, aké je to veľké a ťažké auto, to je výnimočne dobrý výsledok. Testy akcelerácia z pokoja na rýchlosť 100 km/h sa robia takmer výhradne na suchom povrchu, aby nameraná hodnota bola čo najlepšia. Ako sa však bude správať toto SUV aj na iných povrchoch?

Land Rover vykonal netradičnú skúšku, keď otestoval zrýchlenie svojho modelu Range Rover Sport SVR na rôznych povrchoch a v rôznych podmienkach. Výsledok tohto testovania pre Range Rover je na pripojenom videu. Pod kapotou auta je osemvalcový motor s výkonom 404 kW (550 k).

Vďaka tomu sú parametre zrýchlenia skutočne impozantné na všetkých povrchoch. Napríklad na štrku dokáže športové SUV zrýchliť z nuly na 100 km/h za 5,3 sekundy. Na tráve a piesku to trvá len o 0,2 sekundy viac. Súčasťou testov bola aj jazda na snehu, ktorá sa konala v zimnom testovacom stredisku v Arjeplog na severe Švédska. Jazda na kombinovanom povrchu zo snehu a ľadu trvala Range Roveru 11,3 sekundy.

Zdroj: Jaguar Land Rover

Je zaujímavé, že to nie je prvý takýto netradičný test tohto modelu. Krátko po uvedení na trh, teda v roku 2015 postavil Land Rover svoje športové SUV na repliku trati Silverstone. Vytýčili ju na ľadovej ploche v blízkosti Arktídy. Range Rover Sport SVR je najrýchlejším SUV aj na legendárnom okruhu Nordschleife, teda na severnej slučke okruhu Nürburgring.

Jozef Vydra
ZDROJ: Jaguar Land Rover

Komentáre k článku


Stream naživo