2017-01-22 13:30:00
Los na ceste znamená
Los na ceste znamená nebezpečenstvo

VIDEO: To bola poriadna tesnota! Reálny losí test zachytený kamerou

Kanadskému vodičovi sa podaril husársky kúsok – vyhol sa štyrom živým losom.

Ak máte skúsenosť s nehodou napríklad s diviakom, viete, že zraziť takú zver, je ako naraziť do tanku. Alebo do stromu. A to m á diviak asi tretinovú hmotnosť oproti hrozbe, ktorá sa pohybuje v severských krajinách Európy aj Ameriky. Dospelý los totiž váži zhruba 600 až 700 kilogramov. A to už je, akoby ste narazili do betónového bunkra.

Je preto jasné, prečo sa zaviedol aj vyhýbací manéver, ktorý dostal pomenovanie losí test. Zraziť sa totiž s takou ozrutou býva neraz osudné pre posádku auta. Vodič v kanadských lesoch sa majstrovsky vyhol na ceste štvorici losov. Zachytil to aj na kamere. Máme teda dôkaz, ako sa to skončilo.

Losí test na suchu je však niečo celkom iné, ako na zasnežených cestách, s ktorými sa počas tohtoročnej zimy stretávame dosť často aj u nás. Našťastie bez losov. Vyhnúť sa jednému losovi je náročné, na to potrebujete dobré vodičské schopnosti. Na snehu je situácia celkom iná. No ak vodiča prekvapí hoci aj malé stádo losov, situácia sa dramaticky mení. Kanadský vodič mohol zareagovať podstatne skôr a inak, napríklad spomaliť, lebo losy bolo vidno už z diaľky. Nakoniec mu v celej situácii pomohla aj troška šťastia, inak mohol dopadnúť ako vodiči, ktorých autá skončili po náraze s losom takto:

Potom, čo začal prudko brzdiť, sa stabilita jeho auta narušila. Mal teda poriadny kusisko šťastia, že sa dokázal s „rozhádzaným“, teda rozkymácaným vozidlom trafiť medzi dvoch losov, ktorí nestihli prejsť cez cestu a zostali na vozovke. Jeho reakciu môžeme označiť za chladnokrvnú, ale asi mu nebolo všetko jedno. Zrážka s takým zvieraťom, akým je los, môže byť totiž smrteľne nebezpečná. Nielen preto, že je to takmer 700 kilogramov živej hmotnosti. Los má totiž pomerne dlhé nohy a pri strete s autom sa veľmi často doslova „prepasíruje“ do kabíny auta, kde potom jeho telo ničí všetko, čo mu príde do cesty.

Ešte šťastie, že sa u nás losy nevyskytujú, ale dávajte si pozor aj na vysokú zver. Podobnú „paseku“ dokáže narobiť aj statný jeleň. Stali sa nehody aj so splašenými koňmi, ktoré sa objavili na ceste a „natlačili“ sa do kabíny osobného auta. Ale zostaňme pri losoch – ponúkame ešte kompiláciu videí z príhod s nimi – od úsmevných, až po tie opačné...

Jozef Vydra
ZDROJ: YouTube, The Weather Network

Komentáre k článku


Stream naživo