2016-12-18 12:00:00
Oprava gigantickej pneumatiky
Oprava gigantickej pneumatiky
Zdroj: Rema Tip Top

VIDEO Prerazená pneumatika za 30 000 – dá sa vôbec niečo také opraviť?

Ej veru dá a veľa sa pri tom ušetrí – času a samozrejme aj peňazí.

Ako je vôbec možné, že jedna pneumatika stojí tak veľa?! Viac ako je cena priemerného osobného auta? Nuž, veľké stroje potrebujú aj veľké pneumatiky.

Obrovské banské prepravníky, ktoré dokážu odviezť niekoľko desiatok ton, majú obrovské pneumatiky. Ich priemer je neraz zhruba tri metre. Ako sa teda opravuje pneumatika, ktorá je veľmi, ale naozaj veľmi veľká? Toto je trocha náročnejšia operácia, ako obyčajný defekt pneumatiky na osobnom aute. Ten už asi zažil aspoň raz skoro každý vodič. Poznáte to: v tom najmenej vhodno okamihu dostanete defekt (alebo už prídete k autu, ktoré stojí s vyfučaným kolesom na disku). Siahnete po zdviháku a idete vymeniť pneumatiku. Alebo použijete sadu na opravovanie – samozrejme, ak nemáte dieru ako päsť – to bežný lepiaci set nedá do poriadku.

Nech už je to ako chce, pri osobných autách je to s trochou dobrej vôle, nutným vybavením a náhradným kolesom otázka niekoľkých minút. , prerazenou pneumatiku rýchlo vymeníte. Alebo je tu možnosť siahnuť po sade na opravovanie a použiť penu pre utesnenie otvoru. Ak je prieraz väčší, vy si neviete rady, riešením je zavolať si asistenčnú službu. Mnoho motoristov má takúto predplatenú buď v rámci poistenia, alebo ak j členom niektorého automotoklubu. Alebo má iné komerčné poistenie, ktoré pamätá aj na takúto alternatívu.

Zdroj: Rema Tip Top
Zdroj: Rema Tip Top

Pri veľkých, naozaj veľkých autách s gigantickým rozmerom „obutia“ však záplata na prerazenej pneumatike vyzerá „trocha“ inak. Ako presne, to máte možnosť zistiť na nasledujúcom videu – a treba podotknúť, že technologický postup opravy je nanajvýš zaujímavý. Hlavne, ako sa zaplní naspäť časť gumy, ktorú bolo najprv treba odstrániť, aby sa dal prieraz opraviť. Vyvinula ho nemecká firma Rema Tip Top, ktorú založili v roku 1923. Hádajte, čím sa zaoberá? Nuž, opravami pneumatík. Presnejšie technológiami na ich opravu...

Jozef Vydra
ZDROJ: Rema Tip Top

Komentáre k článku


Stream naživo