2016-12-14 09:50:00
Nissan Juke zaparkoval do
Nissan Juke zaparkoval do medzery naslepo
Zdroj: Nissan

VIDEO Na Nissane Juke urobil rekordnú otočku naslepo

V kompaktnom crossoveri so zatemnenými oknami sa profesionálny vodič spoľahol iba na kamery.

Kaskadér Paul Swift na kompaktnom crossoveri ustanovil v obrate do tvaru „J“ prvý svetový rekord „naslepo“. Vodič sa orientoval len pomocou panoramatického kamerového parkovacieho systému (AVM) na palube. Už ste to iste niekoľkokrát videl ako efektný trik v akčných filmoch pri rôznych automobilových naháňačkách. Auto sa rozbehne na spiatočke a šmykom sa otočí o 180 stupňov, pričom pokračuje v smere pôvodnej jazdy, ale už dopredu.

Samotný manéver nie je veľmi zložitý. Potrebuje len tréning, čo sa dá zvládnuť na otvorenom priestore po krátkom čase. Čím menej priestoru ostáva na otočku, tým je manéver efektnejší. Paul Swift otočil auto o 180 stupňov, no mal pri tom zatemnené všetky okná. Polohu určoval len pomocou štyroch externých kamier inteligentného panoramatického kamerového parkovacieho systému, ktorými je model Juke vybavený. Je pozoruhodné, že sa mu podarilo vyrovnať súčasný rekord uskutočnený „s otvorenými očami“. Crossover sa totiž otočil z jazdy vzad do smeru vpred na priestore len o 18 cm širšom, ako je dĺžka vozidla.

Inteligentný systém AVM spoločnosti Nissan poskytuje vodičovi 360-stupňový pohľad na vozidlo a jeho okolie z vtáčej perspektívy. Digitálne zložený obraz zo štyroch kamier sa zobrazuje na displeji prístrojovej dosky. Vodič vďaka nemu môže jednoduchšie a bezpečnejšie parkovať.

Zdroj: Nissan

 Paul Swift okomentoval prvý kaskadérsky kúsok tohto druhu na svete týmito slovami: „Neodporúčam vodičom, aby skúšali parkovať pomocou AVM a obratu do „J“ tak ako ja. No pochopil som, čím je technológia AVM pre zákazníkov spoločnosti Nissan každý deň skutočným prínosom. Pozerať sa na 360-stupňový pohľad na palubnej doske namiesto ponad plece cez zadné sklo mi najprv pripadalo čudné, ale zvykol som si rýchlo. Kamery systému AVM poskytujú jasný obraz dráhy, čo mi dodávalo istotu, že sa udržím v líniách.“

Skúsený kaskadér pristúpil na výzvu na domovskej pôde modelu Juke – vo výrobnom závode spoločnosti Nissan v Sunderlande, kde sa každý rok vyrobí vyše 100 000 týchto vozidiel. Nissan Juke je najobľúbenejším kompaktným crossoverom v Európe. Predalo sa ho už viac kusov než ktoréhokoľvek iného vozidla – od uvedenia na trh v roku 2010 už takmer 760 000.

Inteligentný systém AVM spoločnosti Nissan zahŕňa i technológiu monitorovania pohybujúcich sa objektov za vozidlom, ktorá varuje vodiča, ak sa k vozidlu čokoľvek priblíži (napríklad chodec alebo zviera). Vodič má tak lepší prehľad o svojom okolí a menej starostí s riadením.

Zdroj: Nissan
Zdroj: Nissan

Systém AVM je súčasťou vízie spoločnosti Nissan o Inteligentnej mobilite, ktorá by mala v budúcnosti zaisťovať bezpečnejšiu a udržateľnejšiu jazdu. Je tiež jedným z kľúčových stavebných kameňov technológie ProPilot, systému autonómneho riadenia značky Nissan. Prvé vozidlo využívajúce túto technológiu bude v Európe predstavené v priebehu budúceho roka.

V oblasti akrobacie a pokusov o rekordy nie je Nissan Juke žiadnym nováčikom. Kompaktný crossover už drží rekord za najrýchlejšie prejdenie míle na dvoch kolesách. Generálny riaditeľ spoločnosti Nissan Europe pre výhľadové plánovanie Stewart Callegari uviedol: „Tento kaskadérsky kúsok je skvelou ukážkou vývoja technológií, ktoré zaisťujú vodičom jednoduchší a bezpečnejší život, a presne to panoramatický kamerový parkovací systém robí.“

Nissan Juke sa predáva aj v špeciálnej verzii N-Vision, ktorá má inteligentný systém AVM v štandardnej výbave. Navyše je vybavená aj ďalšími technológiami na uľahčenie ovládania vozidla vrátane upozornenia na vybočenie z jazdného pruhu a sledovania mŕtveho uhla.

Jozef Vydra
ZDROJ: Nissan

Komentáre k článku


Stream naživo