2016-11-26 11:50:00
Polokabriolet Tudor bol od
Polokabriolet Tudor bol od apríla 1948 v službách švajčiarskeho veľvyslanectva v Prahe.
Zdroj: Škoda auto

VIDEO: Aj v minulosti sa autá náročne trápili – jazdili po schodoch

V čase, keď nemali výrobcovia skúšobné polygóny, testovali ich rôzne a netradične.

Aby sa zistila ich odolnosť a kvalita, jazdili napríklad po schodoch. Tak sa skúšal aj prvý povojnový model značky Škoda. Sympatické obliny modelu Škoda 1101/1102 oslavovali v tomto roku svoje 70. narodeniny. Sériová výroba vozidla sa začala 7. mája 1946. Bol to pokračovateľ a ďalší vývojový model Popularu. Teda nielen tvarový, ale aj technický.

Autá dostali meno Tudor podľa základnej dvojdverové karosérie. Mali ešte drevenú kostru a zachoval si aj chrbticový, vpredu vidlicový rám s centrálnou rúrou. Samozrejme bol určený pre uloženie kardanu. Bolo to totiž auto klasickej koncepcie s motorom vpredu a so zadným pohonom.

Auto však už malo, na rozdiel od predvojnových predchodcov, štvorstupňovú prevodovku v bloku s motorom a nie takzvaný systém „transaxle“, kde bola prevodovka pred zadnou nápravou. Pohonnou jednotkou bol klasický štvorvalec OHV 1089 cm³ s výkonom 23,5 kW (32 k). Autá na vtedajšiu dobu vynikali tichosťou a komfortom. Odpruženie obidvoch delených náprav (Tudor mal nezávislé zavesenie kolies) ešte zabezpečovali priečne listové pružiny a pákové tlmiče. To však po druhej svetovej vojne nebola vôbec zastaraná konštrukcia. V praxi to veľmi dobre fungovalo, ako ukazujú dobové filmové zábery z roku 1947 z archívu Pathé s anglickým komentárom. Elegantné auto z Mladej Boleslavi zvládlo aj náročnú jazdu po pražských Nuselských schodoch viac ako excelentne. Malo aj neštandardné prídavné predné svetlá.

Nemyslite si, že sa do takejto zaťažkávacej skúšky pustil iba ozajstný blázon. Pred 70 rokmi to bola totiž celkom bežná záležitosť, ako preukázať kvality vyrábaného vozidla. Na oficiálnych testoch sa zúčastnil aj model Aero Minor a jednostopové motocykle Jawa a ČZ. Samozrejme, že museli zvládnuť jazdu v oboch smeroch, teda dole i hore schodmi. Všetky sa počas tvrdých skúšok osvedčili a zvládli to bez problémov.

Model Škoda Tudor vznikal v mnohých karosárskych verziách, vrátane vojenských a policajných. Tiež sa úspešne zúčastňoval na pretekoch a sériové vozidlá sa vyvážali prakticky do celého sveta. Pochopiteľne v oveľa menších počtoch ako dnes. Za šesť rokov ich vyrobili iba niečo vyše 71 tisíc kusov.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo