2016-11-17 11:55:00
Packard 1605 Super Eight
Packard 1605 Super Eight Convertible Sedan

VIDEO: Veterán Packard za milión získal ocenenie a skončil vo vode

Vzácne, čerstvo zrenovované auto práve dostalo cenu na prehliadke elegancie.

Potom z ničoho nič zacúvalo do rybníka. Prečo, to zatiaľ nikto nevie. Nie je to rozprávka, ale skutočnosť, ktorá sa odohrala na Hilton Head Island Motoring Festival & Concours d'Elegance. Ralph Maran senior je vášnivým zberateľom veteránov. Do jeho zbierky patrí aj krásny Packard 1605 Super Eight Convertible Sedan z roku 1938. Vzhľadom na to, že ide o jediné dochované medzivojnovej auto tohto typu so strechou typu hardtop na svete, je úplne pochopiteľná jeho cena, ktorá sa odhaduje ne zhruba jeden milión dolárov.

Ralph ho úplne dokonale zreštauroval a potom už sa len tešil, ako s ním bude zbierať ocenenia na veteránskych akciách. A to sa mu podarilo hneď na tej prvej. Na Hilton Head Island Motoring Festival & Concours d'Elegance dostal za svoj Packard ocenenie za najlepšie auto vo svojej triede. Ale potom sa stalo niečo, s čím nerátal ani on, ani nikto iný. Vlastne nikto netuší, prečo a ako sa to stalo.

Auto z doteraz neznámych príčin zišlo pozadu do rybníka. Účastníci festivalu sa ho snažili zastaviť. Nestačili však na hmotnosť auta. Marano bol práve na obede. Keď mu volali organizátori, najprv si myslel, že to je vtip. Ale pri druhom telefonáte pochopil, že nažartujú. Jeho auto bolo naozaj pod vodou, z ktorej mu trčala iba strecha. Späť na suchú zem sa ho podarilo  dostať až potápačovi a odťahovej službe.

Ako k nehode došlo, zatiaľ nie je jasné. Službu mohla vypovedať ručná brzda. Auto však bolo dokonale zrenovované, práce dokončili relatívne nedávno. Po bitke je každý generál, no asi by bol pomohol zaisťovací klin za kolesom. Podľa miestnych novín The Island Packet niektorí videli ženu, ktorá mala ruku v kabíne auta tesne pred tým, ako sa dostalo do rybníka. Potvrdenie o úmyselnom zavinení však neexistuje.

Našťastie sa nikto nezranil a auto bolo poistené. Ralph Marano povedal, že auto určite opraví, respektíve zrenovuje ešte raz, lebo má pre neho nevyčísliteľnú citovú hodnotu. Packard nie je jeho jediným veteránom. Naopak, v jeho domove v New Jersey má zbierku 90 áut. Z toho je 63 moddelov značky Packard. „Nikdy ich nepredám. Nie je to o peniazoch, je to o autách, o láske k nim,“ povedal Marano o svojej vášni. „Pracujem 12 hodín denne, aby som mohol podporovať tohto koníčka.“ Je majiteľom predajne áut Marano & Sons, ktorú založil v roku 1950 so svojím otcom. Maranova zbierka nie je ako mnoho ostatných zavretá pred očami verejnosti. Na jej časť sa môže ktokoľvek pozrieť. Vo svojom domovskom meste, v Garwoode, otvoril galériu. Vystavuje v nej vždy 25 zo svojich strojov. No Packard 1605 Super Eight Convertible Sedan tam zasa nebude dlho stáť, žiaľ. No veríme, že sa renovácia podarí aj po druhý raz.

Komentáre k článku


Stream naživo