2016-09-09 08:20:00
V Číne zbúralo 116
V Číne zbúralo 116 bagrov most za jednu noc
Zdroj: gizmodo.com

VIDEO: Ako rozobrať most za jedinú noc? Tak ako v Číne!

U nás sa cesty a diaľnice stavajú nekonečne dlho. Aj prípadné demolácie majú svoj harmonogram

Mali by sme sa poučiť vo svete. V Moskve vyasfaltovali širokánsku a dlhú cestu za jeden deň. V Číne stačí niekoľko dní a vymenia most. Ak potrebujú demoláciu mosta – za noc je preč...

Recept je jednoduchý – maximálne nasadenie techniky a ľudí v danom čase na danom mieste a výsledok sa dostaví. Napríklad v čínskom meste Nan-čchang, hlavno meste východnej provincie Jiangxi potrebovali pre výstavbu metra zbúrať 24 ročný most. Či skôr štvorprúdový nadjazd - takú cestnú spojku na estakáde. Zvládli to za jedinú noc. Použili celú armádu bagrov. Presne 116 kusov, ktoré sa zahryzli dpo konštrukcie mostnej estakády o 22:30 miestneho času. Ráno na jej mieste nebolo nič.

Tomu sa povie rýchlosť! Demolácia za jednu noc potešila aj domácich obyvateľov mesta. Sú z rýchleho postupu prác doslova nadšení, pretože vlastne vôbec nezasiahla tamojšiu dopravu. Aj preto ju označujú za veľmi efektívnu.

Zdroj: gizmodo.com
Zdroj: gizmodo.com

V čom je háčik? V ničom, vlastne, ako inak, v peniazoch. Nasadenie takého veľkého množstva bagrov nebolo vôbec lacné. Okolitým obyvateľom mohol prekážať aj hluk. No za jednu neprespatú noc to stálo za to. To sa dá vydržať. Keby vám malo 5, alebo dokonca menej bagrov spôsobovať také trápenie niekoľko týždňov, či mesiace, asi by ste to vnímali inak. Vlastne nemusíte – výstavba a podobné práce v našich zemepisných šírkach sú oproti tomuto prípadu ako spomalený film.

Zdroj: gizmodo.com

V konečnom dôsledku sa však rýchla demolácia oplatí, lebo sa hneď môže začať s výstavbou – a to tiež šetrí peniaze. Takže v konečnom dôsledku to zasa nie je všetko také drahé, ako to na prvý pohľad vyzerá...

Jozef Vydra
ZDROJ: gizmodo.com, youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo