2016-07-30 10:15:00
Oprava Tverskej ulice v
Oprava Tverskej ulice v Moskve

VIDEO: Na širokánskej ulici v Moskve takto bleskovo položili asfalt

Má až osem jazdných pruhov a patrí k dopravne najzaťaženejším uliciam veľkomesta.

Po rokoch sa Moskva v rámci projektu „Moja ulica“ pustila do rekonštrukcie Tverskej ulice. Na rozdiel od opráv ciest v našom hlavnom meste, kde stihli pred našim predsedníctvom v Rade EÚ opravovať povrchy pár kilometrov ciest dlhé týždne, to zobrali v Moskve poriadne z gruntu.

Keď pred týždňom v nedeľu kládli asfaltový koberec na vyše 32 000 metroch štvorcových, nahrnulo sa tam približne 300 kusov pracovných strojov. Teda finišérov, ktoré kládli asfalt, nákladných áut, ktoré ho dovážali a cestných valcov, ktoré urobili z povrchu homogénnu, jednoliatu vrstvu. Takýto asfaltový koberec má výhodu, že je bez spojov a preto vydrží dlhšie, ako úseky opravované postupne.

Toľko techniky pohromade malo aj slušné pracovné tempo a 8000 ton asfaltovej zmesi na zhruba kilometrovom úseku položili v priebehu jedného dňa. Celú udalosť zaznamenali Nikolaj Rykov a Dmitrij Čistoprudov a zo záznamu vytvorili zrýchlené časozberné video. Na ňom dobre vidieť, na aké mravenisko sa zmenili Tverská ulica a Puškinovo námestie. Navyše sa na Tverskú po rokoch opäť vrátia po jej okrajoch stromy, pravdepodobne lipy...

 

Že nešlo o celkom bežnú vec, svedčí aj rozsiahla reportáž v hlavnej spravodajskej relácii Novosti ruského televízneho kanála Rossija, kde zaznelo, že na obnovenú Tverskú ulicu sa automobilová doprava dostala po krátkej výluke už opäť v noci na pondelok:

 

No a na záver ešte jedno vido – z „inšpekcie“ jedného z moskovských vodičov, ktorý ako napísal, v pondelok ráno počul v rádiu, že je Tverská ulica obnovená a otvorená pre premávku. Vydal sa teda po nej skontrolovať, ako to vyzerá a ešte našiel najké nedostatky, hlavne nedokončené dláždenie chodníkov a dopravné značenie. Ozaj, ako dlho by trvalo toto všetko u nás...?

Jozef Vydra
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo