2016-06-18 11:20:00
Motorkár alebo cyklista
Motorkár alebo cyklista

VIDEO: Je to hanba? Cyklista rýchlejší ako motorkár...

Je to naozaj motocyklista, keď sa nechá predbehnúť cyklistom, teda bez motora..?!

Nuž, nikto nie je dokonalý, a nie každý vie skutočne jazdiť. Platí to nielen o vodičoch áut. Nájdu sa mnohí, ktorí nezvládajú svoje „kone“ v jednej stope. Rôzne videá z ruských ciest nás presviedčajú o tom takmer každý deň.

Uznávam, zvládnuť motorku nie je jednoduché. Naozaj neplatí, že ak sa vie človek bicyklovať, vie jazdiť aj na motorke. Dobre jazdiť. Je to presne ako v prípade, že kto sa vie postaviť na korčule, nemusí byť okamžite najlepším hráčom NHL, alebo majstrom Európy v krasokorčuľovaní...

Jazdiť na malom skútri a veľkom motocykli je rozdiel. Veľký. Pre skúsených motorkárov som teraz s týmto tvrdením asi na smiech, ale ja osobne som rád, že zvládam ten skúter. Na veľkú motorku som sa nechal doteraz nahovoriť len ako spolujazdec. Neviem, či by som sa odvážil za riadidlá. Veď preto máme na testy motocyklov (aj tých skútrov) kolegu, ktorý to zvláda bez problémov a vie sa sústrediť na všetko ostatné a nemusí sa iba na jazdu. Každý nech robí to, čo vie.

Trocha „iná káva“ však je, keď si niekto chce dokázať, že vie jazdiť na veľkej motorke a pritom na to nemá. Odvahu, alebo iné danosti. Vybrať zákrutu – to sa treba do nej aj neraz poriadne nakloniť. Ak sa takýto nedouk, začiatočník, či bojko vyberie na cestu plnú zákrut, môže jeho jazda vyzerať prinajmenšom smiešne. Ale aj nebezpečne.

Ako dôkaz máme video, ktoré vzniklo takmer na opačnom konci sveta. Dôležité je, že zachytáva z pohľadu motocyklistu svojho „kolegu“, ktorý jazdí viac ako iba opatrne. Brzdí pred každou zákrutou, na rýchlomeri sa objavuje rozpätie 60 až 80 km/h. Keď sa tu zrazu objaví v zjazde dole kopcom cyklista a predbehne motocyklistu! No ten akoby si nechcel priznať, že svoje dve kolesá ovláda podstatne horšie, ako jeho bezmotorový súper na galuskách. Snaží sa ho teda predbehnúť späť – veru vôbec nie bezpečne.

Ktovie, ako by sa to skončilo, keby sa v protismere objavil druhý motorkár, či nebodaj auto. Škoda domyslieť! Hoci sa po nebezpečnom manévri rozčuľoval aj cyklista, nemôže sa čudovať – veď predbiehal sprava. Ponaučenie z tohto videa je jasné: väčšia tolerancia, ohľaduplnosť navzájom a rešpektovanie sa. Nielen tých „slabších“. Lebo odvážny a šikovný cyklista môže byť naozaj rýchlejší ako neskúsený motocyklista. Tam ale nemá byť súperenie kto z koho. Výsledok sa dá vopred odhadnúť...

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo