2016-06-18 04:50:00
Ochranné reťaze
Ochranné reťaze

VIDEO: Potrebujú mať reťaze aj v lete, „obuť“ ich je poriadna drina

S príchodom leta sa to zdá nemožné, no existujú pneumatiky, na ktorých musia byť reťaze po celý rok.

Možno ste si v posledných rokoch ani nestihli poriadne natrénovať nasadzovanie reťazí na svoje auto. Vyskúšať si to vopred sa oplatí, aby ste v prípade potreby neostali zaskočení. Lenže zimy sú v našich končinách rôzne, snehu býva pomenej. Sú však miesta a oblasti, kde treba mať reťaze celoročne. Vôbec nejde o sneh a ľad, tie s tým nesúvisia. Ide o ochranné reťaze, ktoré majú svoj význam hlavne na obrovských strojoch, ktoré pracujú v lomoch.

Bagre, nakladače – to sú veľké motorové monštrá, ktoré potrebujú pre svoju prácu obrie „brnenie“ na svojich pneumatikách. Bez ochranných reťazí by sa totiž na ostrých skalách v lomoch rýchlo zničili veľké, ťažké a drahé pneumatiky. Potrebné sú tiež v oceliarňach, kde zasa chránia pneumatiky od horúcej strusky, no tiež na stavebných strojoch, na skládkach, či na lesných traktoroch a podobne.

Prvá pomoc a zároveň nevyhnutná podmienka je obuť ich do reťazí. Sú však iné, ako poznáme pre zimné podmienky na ceste, kde majú zabezpečiť trakciu. Pre tento prípad musia byť celoplošné, aby pokryli takmer celú plochu pneumatiky a ochránili ju od prierazu, či iného poškodenia nielen na behúni, ale aj na bočných plochách.  Také veľké pneumatiky totiž stoja tisícky, neraz aj desaťtisíce eur a ich doprava aj s výmenou ďalšie stovky. Spolu s prestojmi potrebnými na ich výmenu, počas ktorých taký stroj nepracuje, sa to šplhá do ďalších tisícok, ba aj viac. Stále lepšie je však investovať do (tiež drahých) ochranných reťazí, ktoré predĺžia životnosť pneumatík.

Je celkom logické, že také reťaze sú nielen veľké, ale aj ťažké. Už aj preto, že ich treba navliecť na obrovské kolesá. Hoci ich konštruujú tak, aby sa dali navliekať takmer „svojpomocne“, na ich vybratie z prepravnej debny treba neraz, vlastne takmer vždy aj žeriav.

Napríklad reťaz Pewag Square Tycoon 23 váži približne 6500 kilogramov. Teda 6,5 tony. To je hmotnosť jedinej reťaze, ktorá sa obúva na koleso s priemerom štyri metre. Mimochodom, reťaz stojí približne dvadsať tisíc eur. Môžete si teraz pozrieť, ako vyzerá také „obúvanie“ reťazí. Montér na nasadenie jednej potrebuje žeriav, špeciálne montážne páky, sťahováky a k tomu všetkému asi dve hodiny času. Takže za jeden pracovný deň obuje štyri pneumatiky.


ZDROJ: pewag

Komentáre k článku


Stream naživo