2016-06-12 04:50:00
Chevrolet Silverado versus Ford
Chevrolet Silverado versus Ford F-150
Zdroj: Chevrolet

VIDEO: Tak ako je to vlastne – je lepší hliník alebo oceľ?

Chevrolet zničil konkurenčný Ford F-150 a pozná odpoveď

Asi už viete, že nová generácia populárneho pracovného pick-upu Ford F-150 prešla na celohliníkovou konštrukciu. Má to priniesť výhodu v nižšej hmotnosti a spotrebe paliva. Konkurenčný Chevrolet si však myslí, že hliník do pracovných pick-upov nepatrí. Preto urobil pokus, na ktorom demonštroval toto tvrdenie.

Vzal svoj model Chevrolet Silverado a konkurenčný Ford F-150. Ložnú plochu oboch áut podrobil sérii extrémnych testov, v ktorých chcel dokázať, že klasická oceľ je pre konštrukciu nákladového priestoru pick-upu vhodnejšie. Oceľ je síce ťažšia, ale je pevnejšia.

Do istej miery je to pravda. Ale hliník, presnejšie jeho zliatiny, je tvárny materiál, z ktorého sa robia nielen karosérie výkonných áut (Audi A8, Ferrari a mnohé iné), ale aj lietadlá. Potrebujú byť okrem pevnosti aj ľahké. No a to je výhoda hliníka.

Zdroj: Chevrolet

Ako však uspeje v náročnom teste? Pozrite video, v ktorom sa z výšky sypú na nové ložné plochy každého pick-upu dlažobné kocky, alebo na ne padajú plechové debny s náradím...

 

A keby sa vám málilo, máme tu ešte aj pohľad do zákulisia – alebo aká bola metodika pokusu značky Chevrolet. Nuž, ja vám to poviem skôr, ako si pozriete ďalšie video: snažiť sa za každú cenu ukázať, že hliník nie je dobrý a že iba oceľ znamená výdrž. Len či naozaj...

Zdá sa vám to všetko pritiahnuté za vlasy? Možno ide o revanš, lebo treba ukázať, kde sme lepší, keď nás inde konkurencia predbehla – pri crash testoch IIHS uspel spomedzi amerických pick-up modelov ako jediný práve Ford F-150. No a navyše, dnes sa už takéto autá používajú väčšinou s plastovou vaňou. V kombinácii s hliníkom je to proti poškodeniu odolnejšia kombinácia, ako samotný oceľový plech. A oceľ s plastovou vaňou je zasa ťažšia ako hliník s plastovou vaňou. Hliník má síce polovičnú pevnosť ako oceľ, ale tiež tretinovú mernú hmotnosť. Takže, ak by sa mala dostať hliníková ložná plocha odolnosťou na úroveň oceľovej vane, stále by bola o tretinu ľahšia. Čo by ste si vybrali vy? Oceľ, alebo hliník?

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo