2016-05-31 04:05:00
Koľko vydrží disk auta
Koľko vydrží disk auta pod silným hydraulickým lisom
Zdroj: Hydraulic Power

VIDEO Takto to dopadne, keď na koleso pôsobí tlak 500 ton

Nepreťažujte svoje autá, disky kolies by to nemuseli vydržať.

Platí to hlavne v prípade, že už predtým boli poškodené a namiesto výmeny ste ich nechali iba vyrovnať.Máme pre vás pripravené video, na ktorom vidno, ako to vyzerá, keď plechový disk vystavíte obrovskému tlaku. Niekoľkonásobnému, než sa zvyčajne zvykne zaťažovať. Pozrite sa, koľko vydrží disk auta pod silným hydraulickým lisom.

Základná otázka, či opravovať, alebo vymeniť, je v prípade plechových diskov celkom jednoznačná. Ceny neoriginálnych automobilových diskov sú v dnešných časoch už tak nízke, že sa pomaly ani neoplatí opravovať poškodené kusy. Aj tak sa ich nepodarí dostať do celkom pôvodného stavu a aj mierny rozdiel v tvare môže spôsobiť zníženie pevnosti a trvanlivosti, ale aj zhoršenie, či dokonca nemožnosť vyváženia kolesa.Môže mať takú hádzavaosť, že to dokonca aj ovplyvní jazdné vlastnosti auta.

Disky sú pre väčšinu majiteľov automobilov relatívne spotrebný tovar. Ak sa zničia, zahodia ich do šrotu. Škála poškodení je pritom rozsiahla. Stať sa môže čokoľvek. Napríklad od poškriabania o obrubníky pri parkovaní, až po prasknutie, ktoré môže nastať napríklad nárazom po prejdení veľké diery na ceste. Aj keď sa vám to nezdá, disky kolies patria k najdôležitejším častiam auta. Sú totiž spojnicou medzi vozovkou prostredníctvom pneumatiky a vozidlom samotným. Oplatí sa ich preto pravidelne kontrolovať a okamžite riešiť prípadné poškodenie.

V pripojenom videu uvidíte, že aj bežný plechový disk musí vydržať naozaj veľa. Autor ho vystavuje tlaku rovnajúcemu sa päťsto tonám. Len pre porovnanie a predstavu – je to toľko, akoby ste navŕšili viac ako päťsto základných Fabií na seba (bez vodiča každá váži približne 980 kilogramov) a ich hmotnosť sústredili do malého prierezu. Je celkom logické, že disk také namáhanie nevydrží, veď sila, ktorá naň pôsobí je zhruba 1000 násobne väčšia, ako musí disk uniesť v prevádzke.

Aby bol disk schválený do prevádzky, musí prejsť testovaním a schvaľovaním. Výrobcovia musia splniť dosť náročné parametre. Patrí medzi ne skúška odvaľovania (trvá 72 hodín odvaľovaním na valcoch), rázom (rázové kladivo dopadne na hranu „goliera“ disku s obutou pneumatikou) a tiež ohybom (simuluje sa tak zaťaženia kolesa v zákrutách).

Až potom môže výrobca umiestniť na disk svoje označenie, napríklad KBA. Video slúži ako zaujímavosť, ktorá nemá nič spoločné s reálnym testovaním diskov. No ukazuje, že kým je disk v poriadku a bez poškodenia, spočiatku veľmi dobre odoláva vonkajšiemu pôsobeniu aj brutálnej sily. No čím viac je už stlačený, tým ľahšie sa deformuje – až z neho takmer vznikne plát v podobe lístkového cesta.

Netreba už asi dodávať, že po akomkoľvek mechanickom poškodení disku počas jazdy sa jeho pevnosť a odolnosť znižuje. Preto treba kontrolovať aj tvar a poškodenia diskov a v prípade potreby ich čo najskôr vymeniť.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo