2016-05-29 07:50:00
Búrka prerušila preteky na
Búrka prerušila preteky na Nürburgringu

VIDEO Chceli jazdiť 24 hodinovku na Nürburgringu – príroda bola proti!

Dážď, krupobitie a chaos, aký ste ešte nevideli. Slávnu 24h na Nürburgringu zastavili prívaly vody s krupobitím.

Môžeme si blahoželať, že bývame na Slovensku!! Počasie, ktoré sa v poslednom čase doslova „vybláznilo“ najmä na západe Európy, použilo opäť svoj ťažký kaliber. Hoci predpoveď počasia ani v našich končinách neveštila nič dobré na sobotu, či na nedeľu, nakoniec z prudkých búrok nebolo (našťastie) skoro nič. Všetko podstatné sa vybúrilo ešte pred našim územím.

Na západ od nás, v Rakúsku aj v Českej republike narobili búrky s prietržami poriadne škody. V Nemecku postihlo aj známe vytrvalostné preteky. Naplno sa ukázal jeden z fascinujúcich aspektov Severnej slučky - absolútna nevyspytateľnosť tamojšieho počasia.

Je to celkom prirodzené, pretože Nordschleife na Nürburgringu je dlhá a vrtochy počasia v pohorí Eifel sú časté a prejavy silné. S miernym úsmevom sa tvrdí, že v audio systéme auta je vhodné mať pripravené Štyri ročné obdobia od Vivaldiho a to bez ohľadu na to, aký je dátum v kalendári.

Na dvadsiatich kilometroch totiž môžete aj v bežnom období roka zažiť vo veľmi krátkom slede skutočne všetky štyri ročné obdobia - od jasného letného slnka až po zimné sneženie. A čo teraz, keď sa počasie blázni a zasypáva územia na západ od nás silnými búrkami a výrazným krupobitím? Príroda dala jasne najavo, kto je tu pánom a to pred zrakom celého sveta - pri najslávnejších pretekoch, aké sa na Nürburgringu jazdia v posledných rokoch.



Včera odštartovali preteky, ktoré ešte také niečo nezažili. Ani mnohí jazdci. Zrejme nikto nečakal, čo sa bude diať iba zhruba trištvrte hodinu po štarte. O poradí na trati nerozhodovalo iba umenie jazdcov, ale aj super silná búrka, akú automobilové preteky len tak dlho nepamätajú.

Včera popoludní sa totiž približne medzi Arenbergom a Metzgefeldom rozzúrila búrka, ktorá priniesla na trať v priebehu krátkej chvíle obrovské množstvo vody. No akoby už len to nestačilo, krúpy urobili z trate postupne jedno veľké klzisko. Už množstvo samotnej vody, ktorá sa valila po trati bol ťažko riešiteľný a takmer nezvládnuteľný problém, lebo po členitom povrchu okruhu stekala veľmi rýchlo. Navyše jej bolo toľko, že na niekoľkých miestach sa pridali záplavy bahna. A kde nebolo bahno, boli krúpy, po ktorých sa pretekárske autá nedokázali pohybovať.

Nastal bol neuveriteľný chaos, popretkávaný množstvom nehôd. Menších aj väčších. Autá a trosky lietali na všetky strany. Viac ako opisy a množstvo slov získate predstavu z fotografií a videí, ktoré sú miestami akoby vystrihnuté z nejakého nového apokalyptického filmu. Nič také, sú to reálne zábery. Pritom v boxoch spadlo iba pár kvapiek a len v diaľke bolo vidno husté, ťažké mraky, ktoré naznačovali, že sa nad okruhom niečo deje.

 

Preteky zastavili, v takomto počasí nebolo možné ďalej jazdiť. Po odprataní všetkých škôd ich reštartovali o 19:20. Možno sa podarí preteky aj dokončiť, hoci podľa predpovede počasia si tým už teraz nie je nikto istý.

Teraz je aktuálne ešte 7:40 do konca pretekov, je poriadne zamračené, ale husto neprší, iba na niektorých úsekoch trate. Ak sa chcete presvedčiť sami, ako to vyzerá, môžete navštíviť aj oficiálny prenos z priebehu pretekov.

Jozef Vydra
ZDROJ: Twitter, Facebook, www.nuerburgring.de

Komentáre k článku


Stream naživo