2016-05-21 11:30:00
Terry McMillen - vybuchol
Terry McMillen - vybuchol mu dragstrer
Zdroj: NHRA

VIDEO Ako to vyzerá, keď vybuchne dragster a ďalší, čo má 10 000 koní?

Dragstery jazdia iba priamo, teda rovno. Teoreticky sú teda veľmi bezpečné. Zdanie niekedy klame.

Preteky v zrýchlení dokážu niekedy priniesť poriadne horúce okamihy. Doslova... Ich preteky sú v USA veľmi obľúbené a šampióni (vrátane žien) rôznych divízií považujú za veľké hviezdy. V pretekoch štartujú monštrá najrôznejších kategórií. Niektoré vyzerajú na prvý pohľad skôr ako garážové zlepence a vlastne nimi naozaj sú.

Dôležité je však hlavne prejsť za obrovského rámusu veľkých preplňovaných motorov a dymu z pneumatík spravidla štvrť míle (402 m) čo najrýchlejšie. Navyše je to jedna z mnohých možností, ako sa postaviť na štartovaciu čiaru aj s relatívne nízkym rozpočtom.

V Pinellas Parku v meste Cleanwater na Floride mal 11. mája pilot okrídleného Chevyho šťastie v nešťastí. Totiž tesne po štarte mu doslova explodovala prevodovka. Kovové úlomky z nej poškodili palivový systém. Iskry zapálili palivo a objavil sa oheň. Stáva sa, že keď technika prekročí svoje limity, zlyhá. Tentoraz to však nebolo celkom bez následkov pre vodiča.Trosky rýchlostnej skrine vleteli dovnútra kabíny a zasypali mu nohy. Z hrôzostrašne vyzerajúcej nehody si nejaké zranenia odniesol. Neboli však také, čo by ho bezprostredne ohrozili na živote.

Z videa vidno jeden dôležitý fakt: keď sa niečo stane aj na amerických ováloch (bohužiaľ neraz vrátane smrteľných úrazov), sú záchranári pri pilotovi pilota doslova v priebehu niekoľkých sekúnd. Tiež na pretekoch NHRA (National Hot Rod Association) je zaistenie bezpečnosti a následnej lekárskej starostlivosti rýchle a dokonalé, čo je na videu jasne vidieť. Odozva bola bleskurýchla, okamžite sa objavil človek s hasiacim prístrojom aj sanitka a pilota vytiahli z auta. Z toho by sa mohli (a mali) poučiť organuzátori viacerých rýchlostných podujatí na celom svete.

 

Keď sme už spomínali preteky NHRA, máme ďalší príklad, aké to je, keď za chrbtom jazdca exploduje nabrúsený osemvalec s výkonom okolo 10 000 koní? Teda 7350 kW. Tam sa to stáva dokonca ešte častejšie, pretože dragstery najvyššej kategórie Top Fuel sú vlastne také pojazdné bomby. Ako by aj nie, keď motor, ktorý normálne nájdete v každom druhom americkom sedane, „vyšperkujete“ až na spomínaný výkon...

Pri pretekoch NHRA SpringNationals na Royal Purple Raceway v americkom Houstone sa pred pár dňami o tom mohol presvedčiť Terry McMillen. Všetko zachytili kamery, takže sa môžete pozrieť na tento nie celkom všedný moment:

 

V jeho prípade sa však celkom o nevšednosti hovoriť nedá. Nebolo to totiž po prvý raz, čo sa mu takto takmer rozpadol jeho dragster „pod zadkom“. Podobné čosi zažil už niekoľkokrát, napríklad aj v auguste 2014:

Zdroj: Mark Rebilas
Zdroj: NHRA

No a potom tiež v Caroline v septembri 2015:

 

Otázkou teda je, či používa tak výkonné motory, alebo tak krehkú konštrukciu, alebo iba patrí do kategórie ľudí, ktorí pokúšajú osud dovtedy...

Jozef Vydra
ZDROJ: NHRA

Komentáre k článku


Stream naživo