2016-04-25 04:00:00
High Mobility Multipurpose Wheeled
High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicles (HMMWV),

VIDEO: Z neba pršali na zem vojenské „humvee“

Výsadkárom USA sa nedarilo, tri vojenské Hummery sa „vyšmykli“ z paliet.

To sa len tak často nevidí – keď si armáda (z)ničí svoju vlastnú výzbroj. Aj majster tesár sa však utne – a to sa stalo aj prestížnej 173. výsadkovej brigáde americkej armády.

Ako informoval portál Tactical Air Network, minulý týždeň cvičila 173. výsadková brigáda armády USA na území polygónu americkej základne v Hohenfels v Nemecku. Podľa blogu Foxtrot Alpha na tomto polygóne je výcvikové stredisko Multinational Readiness Center. Vojaci armády USA a spojeneckých krajín tam nacvičujú výsadky zo vzduchu a tankové manévre.

Počas cvičenia prileteli dopravné Heculesy C 130. Z ich útrob prebiehal výsadok aj obrnených automobilov High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicles (HMMWV), prezývaných Homvee. Vojaci poslali vojenské Hummery v rámci cvičenia k zemi. Doslova. Najprv síce na padákoch, no niečo sa pokazilo a tri autá sa postupne zrútili ako kameň na matičku zem. Vďaka nevydareného výsadku v nemeckom Hohenfelse, sa z drahých vojenských obrnených áut stali akurát tri kopy bezcenného šrotu...

173. výsadková brigáda armády USA sa pritom považuje za najviac bojaschopnú americkú jednotku v Európe a pravidelne sa zúčastňuje na vojenských cvičeniach na území štátov východnej Európy. Inštruktori tejto brigády vykonávali vojenskú prípravu litovských, lotyšských a ukrajinských vojakov. No okrem svojej práce sa inštruktori z radov brigády vo všetkých týchto krajinách nevyznačovali práve príkladným správaním - usporiadali výtržnosti na verejných miestach, opíjali sa a trávili čas chuligánstvom. Možno tam kdesi môže byť aj základ štvrtkových nedobrovoľných pádov.

Ako sa to mohlo stať? Najprv si pozrite video, na ktorom vidno, ako prebieha takýto výsadok áut pri pohľade z paluby dopravného lietadla. Vidno, že auto aj s ďalšou výbavou je ukotvené na plošine, ktorú po odbrzdení plošiny vytiahne padák. Za prvým nasleduje ďalšie, potom tretie e štvrté vozidlo:

V tomto prípade sa muselo niečo udiať s upevnením vozidiel na plošinu, s ktorou inak autá spoločne pristávajú. Jednoducho sa niekde uvoľnilo ukotvenie auta a nasledoval pád! Autá nebrzdené padákovým systémom nečakalo nič dobré... Vozidlá, ktoré inak pristávajú pomerne mäkko, spadli z veľkej výšky a nemali tak absolútne žiadnu šancu na „prežitie“. Nuž, drahý šrot.

Video bolo zverejnené na facebookovej stránke americkej armády W.T.F! moments, kde je aj niekoľko slov taktického letectva o príprave výsadku týchto vozidiel. Humvee sa nakladajú na plošinu z ľahkého kovu a majú odľahčenú drevenú dlážku, vďaka čomu sa zmierňuje náraz pri normálnom pristátí. Býva tam upevnený aj ďalší materiál. Zároveň sa na stránke uvádzajú  potenciálne príčiny nehody. Keď sa otvorili tri hlavné padáky G-11B (každý s priemerom 30,5 metra a hmotnosťou spolu 124 kilogramov), narušilo sa vyváženie auta upevneného na plošine. Príčinou mohol byť vietor, alebo podobný zásah. No bude predmetom vyšetrovania, ako sa mohlo uvoľniť auto z plošiny. Keby len jedno, ale postupne až tri!

Počujete vo videu smiech? To sa dobre zabávali vojaci, ktorí sledovali výsadok. Dôvod nie je známy, ale možno mali radosť z toho, že sa rozlúčili s ďalšími kusmi Humvee a už sa tešia na jeho nasledovníkov v službe... Alebo je príčina celkom iná?

Jozef Vydra
ZDROJ: autoevolution.com, W.T.F! moments

Komentáre k článku


Stream naživo