2016-04-09 14:05:00
Sériový Smart Fortwo v
Sériový Smart Fortwo v teréne

VIDEO: Najlepším ofroadom je... smart!

Vozidlá Smart považujú za svoje prvoradé a takmer výsostné teritórium mesto.

Iba občas ich vídavame na diaľnici. A dosť. Veď kto by sa už len odvážil so smartom do terénu!? No vyzerá to tak, že obavy z takéhoto nasadenia sú úplne zbytočné. Lebo ani Niva, ani Defender nie je v teréne natoľko zábavný, ako malý Smart. A keď ešte dostne k tomu poriadne terénne kolesá...

Neviem ako vám, ale mne sa ako synonymum modelu Smart, len málokedy vynorí jeho súčasná generácia. Tá, ktorá je technicky spriaznená s najnovším Renaultom Twingo. Smart jednoducho asi navždy ostane to miniauto schopné legálne parkovať kolmo na chodník aj v miestach, kde sa väčšie autá zmestia horko-ťažko pozdĺžne. Takže prvá generácia sa nezmazateľne vryla do pamätí ľudí. Ale isto nie ako off road.

Mali sme tu už nejaké pokusy, keď s touto „škatuľkou“ na kolesách skúsili ochutnať aj terén. No smart ako stepný koník toho veľa nedokázal. Neviem, čo sa zmenilo, ale situácia je iná. Alebo že by to bolo zmenou teritória? Jasné, ako inak, ešte ste nezažili, čo dokážu so smartom v Rusku.

Žiadne zmeny, zdvíhanie podvozka, zvyšovanie výkonu. Jednoducho zobrali smart ForTwo prvej generácie a vyrazili na poľné cesty. Hoci je videoukážkauž trocha staršia, pobaviť sa na nej dá. Lebo čo na nej dokáže „smartík“, by iné auto (asi) ani veľmi nezvládlo. Na poriadne blatistej ceste kdesi v Rusku kľučkuje malý biely Smart medzi „krátermi", ako to len ide. No a čuduj sa svet – dokáže sa s terénom vysporiadať ako offroad, či schopnejšie SUV. Pritom je to stále sériová verzia s cestnými pneumatikami, zadným pohonom a svetlou výškou vhodnou hlavne na prechádzanie retardérov. Evidentne to však stačí a smart prechádza cez všetko, čo mu stojí (respektíve leží) v ceste. Asi by nebolo od veci, keby začal výrobca uvádzať v technických údajoch aj nájazdové uhly, stúpavosť a bočný náklon.

Stále nestačí? Máme aj silnejšiu kávu...

Treba priznať, že rozbitá poľná cesta (alebo je to 1. trieda v Rusku..?) podľahla smartu. No podľahne smart ťažšiemu terénu? Smart totiž dokáže byť aj viac, ako iba predražené mestská hračka. Gerogiy Kosilov  z Ukrajiny sa presvedčil, že stačí pridať na naftový smart fortwo poriadne terénne kolesá, upraviť nápravy a je to!

Získal auto so svetlo výškou 36 centimetrov! K tomu vynikajúce nájazdové uhly vpedu aj vzadu, super krátky rázvor. Ideál aj do ťažšieho terénu. Že neveríte? Tak sa lepšie pozrite, čo zvládne. Chceli by ste ešte viac? To si už potom musíte zohnať niektorý zo špeciálov štartujúcich na Dakare...

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo