2016-02-27 09:30:00
Japonské kancelárske kreslá zaparkujú
Japonské kancelárske kreslá zaparkujú automaticky
Zdroj: Nissan

VIDEO: Japonské kancelárske kreslá parkujú automaticky

Nissan predstavil celkom inak najnovšiu technológiu inteligentného parkovacieho asistenta.

Nissan založil svoju reklamu automatického parkovania pre stoličky na fenoméne autonómnych áut. Lebo autonómne autá bez prispenia človeka sú častou témou posledných mesiacov. Autonómne stoličky sa ovládajú tlesknutím. Čo by za to dali školáci? Stolička musí byť na svojom mieste, inak je z toho hneď poznámka,

Nová hračka vývojárov Nissanu to vie vyriešiť. Stoličky so zabudovanými senzormi a vlastným pohonom sa vedia samy upratať na miesto. Aj japonskí obchodníci už vďaka tomu nemusia po mítingu komplikovane vracať stoličky na pôvodné miesta. Rovnako zamestnanci, úradníci, poslucháči. Technológia si pritom už našla uplatnenie v niektorých vozidlách Nissan.

Inteligentné parkovacie kancelárske kreslo značky Okamura, ktoré vývojári Nissanu použili, je vybavené valčekovým mechanizmom, ktorý ním automaticky pohybuje v rozsahu 360-stupňov a je spárovaný so systémom určujúcim cieľovú polohu. Presnejšie: stoličky používajú na komunikáciu wi-fi pripojenie. Vďaka tomu ich naviguje centrálny „mozog“. Štyri kamery umiestnené na strope miestnosti vytvárajú pohľad z vtáčej perspektívy a bezdrôtovo prenášajú informácie o polohe kresla a o trase potrebnej na jeho presun na cieľové miesto. Snímače zabudované v stoličkách potom dohliadajú na to, aby sa vyhýbali prekážkam a tiež presne zašli k stolu.

Zdroj: Nissan
Zdroj: Nissan


Táto netradičná prezentácia propaguje inteligentný parkovací asistent, ktorý dokáže auto „upratať“ na parkovacie miesto bez zásahu vodiča. Aliancia Renault-Nissan iba nedávno predstavila autonómne riadenie. Do roku 2020 sa má objaviť desať modelov s prvkami umožňujúcimi čiastočné odovzdanie riadenia strojom. Tento rok majú doraziť prvé dva, pri ktorých sa pod označením Piloted Drive 1.0 skrýva systém udržiavania v jazdnom pruhu a schopnosť automatického brzdenia a rozbiehania. V roku 2018 má prísť automobil schopný bez pomoci vodiča zmeniť jazdný pruh na diaľnici a v roku 2020 dôjde na autonómne jazdy v meste.

„Inteligentné parkovacie kancelárske kreslo“ sa tak inšpiruje najnovšou technológiou inteligentného parkovacieho asistenta od spoločnosti Nissan. Využíva jeho základné koncepty „pohľadu z vtáčej perspektívy“ a „automatického pohybu“. Rovnako ako tento asistent sa vyznačuje prekvapivou jednoduchosťou a pohodlnosťou používania.

Systém inteligentného parkovacieho asistenta používa štyri kamery na karosérii (vpredu, vzadu a v spätných zrkadlách). Takto získaný obraz mení na virtuálny pohľad z vtáčej perspektívy, ktorý umožňuje automatické riadenie. Inteligentné parkovacie kancelárske kreslo taktiež používa štyri kamery umiestnené v rohoch pri strope miestnosti. Kamery zistia aktuálnu polohu kancelárskeho kresla a vlastný systém vypočíta trasu potrebnú pre jeho návrat na pôvodné miesto.

Jozef Vydra
ZDROJ: Nissan

Komentáre k článku


Stream naživo