2016-02-21 10:40:00
Výbuch čerpacej stanice, Groznyj
Výbuch čerpacej stanice, Groznyj

VIDEO: Keď „buchne“ benzínka, utekajte čo najďalej

Dobrý sluha, ale zlý pán. To sa hovorí po ohni. Ak zachváti čerpaciu stanicu, je zle!

Zákaz fajčiť a manipulovať s otvoreným ohňom na čerpacích staniciach nie je výmysel na šikanovanie a obmedzovanie ľudí. Pohonné látky, ktoré slúžia na pohon konvenčných spaľovacích motorov sa dokážu vznietiť v najmenej očakávanej chvíli.

Platí to prevažne o benzíne a skôr o jeho parách. Vytvárajú vo vzduchu v „správnej“ koncentrácii vysoko výbušnú zmes. Keď sa tá „chytí“ mimo spaľovacieho priestoru motora, preukazuje rovnako výbušné správanie, ako vo valcoch.

Video, ktoré pochádza z Čečenska nie je zo žiadnych vojnových operácií. Silný výbuch s ohňom, ktorý siahal desiatky metrov vysoko, spôsobil požiar čerpacej stanice v meste Groznyj, ktoré je hlavným mestom Čečenska.

Vraví sa, že pred ohňom utečieš, ale pred vodou nie. Alebo je to naopak? Ani jedno, ani druhé nie je nič príjemné a požiar je vždy veľkým problémom. Ak horí niekde, kde sú veľmi horľavé, alebo dokonca výbušné veci a navyše vo veľkom množstve, je problém ešte väčší. Groznyj zachvátil pred týždňom v nedeľu 14. februára okolo deviatej hodiny večer požiar čerpacej stanice. Až nejakú uvidíte horieť, dajte sa radšej na útek. Aj v tomto prípade sa totiž po chvíli ozval obrovský výbuch.

Túto nie celkom každodennú udalosť si množstvo okolostojacich ľudí nahrávalo na svoje mobilné telefóny, aby ju neskôr mohli zverejniť na YouTube. Spočiatku stáli aj niekoľko stoviek metrov od požiaru, no po výbuchu sa dali na útek, lebo ich prekvapila jeho sila. Ohnivá guľa, ktorá vznikla, bola obrovská a ožiarila okolie akoby bol jasný deň.

Požiar sa snažilo uhasiť 60 hasičov s ôsmymi požiarnymi autami z miestnych zborov. Neskôr povolali ešte ďalších 40 ľudí s 10 autami z iného odboru hasičov. Dostupné informácie uvádzajú, že pri výbuchu nebol nikto zranený. To sa pomaly blíži k zázraku. No nech už bolo príčinou vzniku požiari čokoľvek, treba uznať, že pôsobivosť výbuchu bola naozaj úžasná. Predviedlo sa vo veľkom to, čo prebieha v malom vo valcoch spaľovacieho motora – a ako sami iste uznáte – tie drobné a opakované výbuchy majú tiež svoju silu.

 

 

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo