2016-01-17 13:35:18
Vrtuľníkom na ukradnuté auto
Vrtuľníkom na ukradnuté auto

VIDEO: Ukradli vám auto? Takto ho hľadá polícia v Brazílii

Malo by to byť povinné študijné video pre policajtov.

Ak si auto nenájdete sami, s pomocou polície síce rátať môžete, ale... Podľa skúseností mnohých z vás policajti zaradia auto do pátrania. Lenže čo konkrétne to znamená, nikto poriadne nevie. Hľadajú ho, preverujú podozrivé autá, no výsledok je vždy sporný. Neraz skôr pomôže náhoda. Preto sa radšej spoliehajte na svoje vlastné sily a silu sociálnych sietí. Viac očí viac vidí. Alebo niekto na internete „vtipne“ radil, ako sa pátranie zintenzívni a urýchli. Vraj treba tvrdiť, že vám s autom ukradli aj dieťa spiace v detskej sedačke... No, toto neodporúčam, ale možno by to pomôcť mohlo.

Ako by to vyzeralo, keby situáciu zobrala do rúk trocha inak organizovaná ozbrojená zložka, ktorá má naozaj pomáhať a chrániť? Existuje vari nejaké riešenie? Veru áno. Iba škoda, že názorne to predviedla polícia skoro až na opačnom konci zemegule a k tomu na južnej pologuli. Asi trocha ďaleko, aby sa mohli naši policajti ísť cvičiť až do Brazílie. Ale ako študijný materiál máme pre nich video zo zásahu proti zlodejom, ktorí jazdili v ukradnutom aute. Stalo sa to v meste Goiánia, neďaleko brazílskeho hlavného mesta. Zasahovalo špeciálne vzdušné komando GRAER (Grupamento Aéreo), ktoré sa vo všeobecnosti s nikým vôbec nebabre a ide rovno na vec. Vzhľadom na úroveň kriminality, vyplývajúcej zo životnej úrovne, ale aj percenta analfabetizmu v Brazílii sa asi nemožno čudovať.

Pre zaistenie ukradnutého auta nepotrebovala polícia žiadne siahodlhé policajné naháňačky. Namiesto toho urobila celkom jednoduchý a z nášho pohľadu geniálny ťah. Keď majiteľ oznámil krádež auta, posádka vrtuľníka v rámci vzdušnej patroly zistila podozrivé auto a vydala sa za ním. Neboli potrebné žiadne živé prenosy z policajných naháňačiek ako v USA, nikto nečakal statusy na sociálnych médiách, ani palcové titulky v novinách.

Našťastie divízia brazílskej polície „GRAER“ má vynikajúci liek a skúsenosti na to, ako vystopovať a zastaviť ukradnuté auto v pohybe je dosť pôsobivé. Priamo z policajného vrtuľníka, gestom jedného z ostreľovačov na palube a pod namierenými hlavňami – to je argument, ktorý zapôsobí asi na každého zlodeja. Máme tu teda jeden z najzaujímavejších videozáznamov zo záchrany  ukradenutého auta. Vlastne načo to opisovať – pozerajte sa...

 

Mimochodom, GRAER (brazílske špeciálne letecké komando polície) sa pred časom prezentovala záznamom zo zaistenia vodiča, ktorý tiež unikal na ukradnutom aute. Situácia bola odlišná v niekoľkých bodoch – nechcel zataviť, prenasledovali ho policajti na autách a odohrávalo sa to v obytnej zóne. Napriek tomu jeden z ostreľovačov použil taktiku, ktorá sa zdá byť vhodnejšia skôr vo vojnových zónach, ako v rezidenčnej oblasti s civilistami všade naokolo: niekoľkokrát vypálil na auto. Asi päť striel ho zasiahlo a minimálne jedna aj vodiča, ktorá ho zranila. Iba to ho prinútilo zastaviť. zvyšok nájdete v druhom videu.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo