2016-01-10 04:15:00
Spadol dole z útesu
Spadol dole z útesu

Mal z pekla šťastie... alebo všetci anjeli strážni museli makať...

Pekný výlet na horskej ceste môže byť krásnym zážitkom. Ale tiež nočnou morou.

Záleží iba na tom, ako sa správate za volantom. Či dávate pozor, či sa venujete riadeniu auta viac, ako obdivovaniu okolia. A tiež či brzdíte dostatočne svoje vášne – a tiež svoje auto.

Svoje by o tom vedel povedať aj vodič Subaru Forester XT na ceste v kopcoch San Gabriel v Kalifornii, ktorá má také „anjelské“ meno - Angeles Crest Highway. Hoci sa celý príbeh odohral už pred rokom, v nedeľu 4. januára 2015, video sa aj s opisom udalostí dostalo na sociálne siete až teraz.

Prečo také výrazné „dopravné oneskorenie“, to ani len netušíme. Možno sa vodič hanbil, alebo bál priznať. Dôležité však je, že sa video aj s výpoveďou vodiča dostalo k ľuďom ako memento a varovanie. Stačilo totiž naozaj málo a vodič sa už nemusel „spovedať“ zo žiadnych svojich prehreškov. No osud (alebo žeby v tom mali prsty predsa tí anjeli?) to zariadili inak... Ako teda k nehode došlo?

 

Bolo to celkom jednoduché - vodič vychádzal z tmavého tunela, v ktorom chcel využiť ozvenu a vychutnať si tak zvuk svojho auta. No nevidel poriadne na ceste pred sebou, ktorá bola zaliata jasným slnkom. To ho oslepilo, takže si stihol akurát všimnúť, ako na neho niekto máva. Kým stihol zauvažovať, prečo to robí, zbadal pred sebou ľavotočivú zákrutu. No pri rýchlosti približne 145 km/h už bolo neskoro, aby stihol zabrzdiť. Otočil len volantom a brzdil celkom zľahka. No aj to stačilo na pretáčavý šmyk, ktorý ho vyniesol mimo vozovku...

Lenže na strane, kam sa auto zvrtlo, chýbali akékoľvek zvodidlá, alebo podobný zádržný systém – za krajnicou nebolo žiadna rovná plocha, ale strmý zráz!  Nasledoval pád do strminy, ktorý zachytila aj kamera v kabíne auta. Záznam sa po pár sekundách záznamu náhle končí.  Ako vodič dopadol? Zachránil ho kúsok rovné plochy, ktorá bola pár metrov pod okrajom cesty. Dopadol s autom na vyústenie drenážneho odtoku spod cesty. Nebyť tohto kúska betónu, mohol byť už dávno nebohý po zrútení sa do priepasti. Takto sa mu podarilo „iba“ rozbiť auto. Ako vodič pri videu priznáva, akosi „zabudol“. že treba jazdiť bezpečne, dávať pozor a dobre poznať cestu, ktorú si chcete vychutnať pre zábavu. „Neurobil som ani jednu z týchto vecí a to sa mi takmer stalo osudným. No dostal som druhú šancu na život“, napísal vodič Subaru. Poučil sa a pripomína to aj ostatným - dávajte si pozor na cestách. Číhajú tam na vodičov všakovaké protivenstvá.

Jozef Vydra
ZDROJ: daytondailynews.com

Komentáre k článku


Stream naživo