2015-11-18 04:15:00
Najrýchlejšia kosačka na svete
Najrýchlejšia kosačka na svete dosiahla rýchlosť 215 km/h
Zdroj: Viking

VIDEO: Najrýchlejšia kosačka na svete dosiahla rýchlosť 215 km/h

Záhradný traktor, či presnejšie záhradná kosačka tak stanovila nový svetový rekord.

Rýchlostné rekordy upravených modelov záhradnej techniky nie sú ničím neobvyklým. Ale z dosahovaných parametrov sa občas zakrúti hlava. Tentoraz sa rozhodli prekonať rýchlostný rekord záhradnej kosačky na severe Európy.

Na to, aby bol uznaný oficiálny rekord pre najrýchlejšiu kosačku na trávu treba splniť dve podmienky: Počas meraného pokusu musí byť pripojené žacie ústrojenstvo a zberný kôš na trávu. Potom sa môže merať šprint ako priemer rýchlostí na dráhe v oboch smeroch.

V nórskom Oslo bolo všetko pripravené na letisku Sandefjord. Iba počasie sa nie a nie umúdriť. Napriek tomu sa organizátori pokusu rozhodli, že sa pokúsia prekonať doteraz oficiálny svetový rekord, ktorý mal hodnotu 187,6 km/h. Za volant špeciálne upraveného záhradného traktora Viking T6 sa posadil fínsky pilot Pekka Lundefaret.  Aj napriek veternému a daždivému počasiu zvládol svoju úlohu perfektne a rýchlosťou 215 km/h na trati dlhej jednu míľu (približne 1600 metrov) dosiahol nový rýchlostný rekord.

Zdroj: Viking
Zdroj: Viking

„Nemôžem uveriť, že sme dosiahli náš cieľ aj napriek nepriaznivému počasiu. Chcel by som poďakovať všetkým, ktorí podporovali tento trochu bláznivý, ale veľmi zaujímavý nápad“, povedal po skončení jazdy. Je jasné, že na dosiahnutie tohto cieľa museli kosačku komplexne prepracovať. Exteriér, kapota a stredná časť s trávnym košom, si však stále zachovávajú tvár traktorčeka Viking T6.

Zdroj: Viking

Podvozok museli kompletne prestavať, aby preniesol z motora výkon 298 kW (405 k) a krútiaci moment 535 Nm. Systém radenia použili z Formule 1, pneumatiky z Formule 3, ako sa uvádza v tlačovej správe. Ďalšie detaily, ako aj presný mechanizmus a podrobnosti k potrebným úpravám nepoznáme.

Skôr ako sa dostaneme k videu, na ktorom je zaznamenaný úspešný pokus, sa pozrime najprv na Warm-up, teda naštartovanie tejto beštie, ako prípravu na prekonanie rekordu:

 

Teraz ešte pár záberov z dokončovacích prác a „ladenia“ motora:

 

No a tu je už video, na ktorom vidno, že aj skúsený pretekár mal problémy na mokrom povrchu a vyrovnal šmyk (v 11. sekunde záznamu) na nafarbených pásoch pristávacej dráhy:

Jozef Vydra
ZDROJ: viking-garden.com

Komentáre k článku


Stream naživo