2015-10-18 04:10:00
Hydrografika - Water Transfer
Hydrografika - Water Transfer Printing

VIDEO: Hydrografika - úžasná technológia nanášania vzorov aj na časti áut

Voda, čo nás drží nad vodou... je neskutočným prostriedkom na prenos dizajnových výtvorov.

Na prvý pohľad nerozoznáte, že blatník, alebo spätné zrkadlo, či motocyklová prilba je z karbónu, ale má na sebe iba fóliu s karbónovým vzorom. Alebo ako vyrobiť špeciálnu povrchovú úpravu - disky kolies pokryté obrázkami dolárov? Dá sa to, no striekanie obrázkov (airbrush) technológia by bola ťažko zaplatiteľná.

Existuje pritom riešenie, kde sa (takmer) akýkoľvek vzor dá preniesť z povrchu špeciálnej, vo vode rozpustnej fólie. Hydrografika je modernou a dômyselnou technológiou potláčania predmetov. Je tiež známa pod anglickým pojmom Water transfer printing.

Odohráva sa to na hladine vody, na ktorú sa rozprestrie príslušný vzor fólie. Buď individuálny dizajnový návrh, alebo napríklad drevený dekor, či obľúbený karbónový vzor. Po nanesení špeciálnej vrstvy, ktoré sa nanáša striekaním, fólia zmäkne a je pripravená priľnúť na povrch, ktorý sa potom ponorí do vody. Hydrografická (PVA) fólia je potlačená grafickým obrazcom.

Fólia s príslušnými rozmermi sa položí na hladinu vody v hydrografickej aplikačnej vani. Po niekoľkých sekundách sa na fóliu aplikuje špeciálny chemický aktivátor, ktorý v priebehu niekoľkých sekúnd hydrografickú fóliu rozpustí a na hladine vody zostane plávať len špeciálna farba, ktorá bola nanesená na hydrografickej fólií.

Hydrografická tlač sa môže aplikovaná na kovy, plasty, sklo, drevo a na mnoho iných materiálov. Technologický postup umožňuje dokonalé potlačenie predmetov aj s veľmi komplikovanými tvarmi. Potláčaný objekt sa pred samotným procesom pripraví dôkladným očistením a nanesením podkladovej farby.

Potom sa už predmet určený na potlač pomaly ponorí cez vrstvu farby do aplikačnej vane, pričom farba dokonale priľne a skopíruje povrch potláčaného predmetu. Po následnom umytí a osušení potláčaného predmetu sa na povrch nanesie vrchná vrstva krycieho laku, ktorý podľa požiadavky vytvorí matný alebo lesklý no predovšetkým odolný a jedinečný povrch. Postup si môžete pozrieť na videu:

Zaujímavosťou je, že technológiu prezentuje najmä španielska spoločnosť HYDROGRAPHICS so sídlom v Barcelone pod značkou HGarts a s podtitulom – vodou prenositeľná tlač. K dispozícii majú nielen rôzny výber fólií, ktoré imitujú rôzne povrchy  - karbón, kov, drevo, kameň, kvietkový vzor, dizajnové návrhy, kamuflážne vzory a zariadenia na ich polomanufaktúrnu aplikáciu, ale aj veľké zariadenie, ktoré dokáže pracovať v takmer automatickom režime. Nie je to však jediná firma tohto druhu - na svete ich existuje množstvo. Ak vás netradičná technológia nanášania vzorov zaujala, k dispozícii je video, ktoré prezentuje práve automatickú linku na nanášanie vzorov. Príjemné pozeranie:

A ešte čerešnička na záver: ak by ste zatúžili po podobnej úprave častí svojho auta, nemusíte cestovať až do Katalánska. Už aj u nás funguje firma, ktorá to dokáže. Dokonca má aj svoje celkom podarené prezentačné video:

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo