2015-10-14 04:00:00
Zápcha v Číne trvala
Zápcha v Číne trvala 10 hodín
Zdroj: xinhuanet.com

VIDEO: Super zápcha v Číne na 50 pruhovej diaľnici trvala 10 hodín

Nepáči sa vám, keď musíte čakať v zápche na dvoj, či trojpruhovej diaľnici pár desiatok minút?

Nikto nemá rád, keď sedí v aute a je v zápche, no v preľudnenej Čínskej ľudovej republike má čakanie v dopravnej špičke celkom iný význam. Státie na 50 pruhovej diaľnici (nie je to preklep, naozaj až 50 pruhov!) môže zmeniť váš názor na zápchu.... Dopravnú.

Keď zúžite 50 jazdných pruhov na menej ako štvrtinu a zároveň sa vracajú domov po prázdninách milióny ľudí, je jasné, že sa vytvorí gigantická zápcha. Ľudia v nej čakali až 10 hodín. Video a fotografie z diaľnice G4 medzi Pekingom a Hong Kongom sú pravé a neprešli rozšírením pomocou Photoshopu, ako si ním naopak zužujú svoje pozadie hociktoré americké celebrity.

Na príjazde do Pekingu má táto diaľnica skutočne až 50 pruhov a k tomu aj mýtnu bránu. Za ňou, ako vidno na fotografiách, bolo umelo vytvorené zúženie len do pár jazdných pruhov. Hoci sa zdroje zmieňujú opatrne o „menej ako 20 pruhoch“, v najužšom mieste to vyzerá, že to bola maximálne štvrtina tohto údaju.

Zdroj: xinhuanet.com
Zdroj: xinhuanet.com

Prečo sa to stalo? O zúžení za mýtnicou nič podrobnejšie nevieme, ale pohyb ľudí je jasný. Od 1. do 7. októbra je totiž v Číne štátny sviatok. „Zlatý týždeň“ je oslavou vzniku Čínskej ľudovej republiky (ČĽR) v roku 1949. Je to pre mnohých jediná príležitosť pozrieť sa z mesta niekam ďalej za celý rok. Napríklad na koncerty, festivaly a ohňostroje. Ak sa rozhodnú vrátiť, vedie to k nesmiernemu dopravnému kolapsu.

Podľa tamojších správ sa preťaženie začalo tvoriť okolo nového kontrolného stanovišťa na diaľnici G4 Peking-Hong Kong-Macau už 6. októbra. Extrémne silná premávka sa dala očakávať. Podľa odhadov sa v tieto dni presúvalo po čínskych cestách viac ako 750 miliónov ľudí. Je to dvojnásobný počet, ako je počet obyvateľov Spojených štátov. Dalo sa teda čakať, že keď na príjazde do Pekingu razantne zúžite cestu, bude na svete svetovo unikátna zápcha.

Na videu vidno, že vodiči vystúpili dostali z auta, išli na prechádzku, a zaoberajú sa aj celkom užitočnými vecami počas čakania – napríklad strečingu. Je pritom zaujímavé, že na príjazde k mýtnici vlastne ani nie sú vyznačené žiadne skutočné „pruhy“ vedúce až ku platobným miestam. Efektívna organizácia dopravy pred takýmito miestami je veľmi ťažká, takže treba pochváliť vodičov, že tolerovali relatívna poradie, v ktorom sa vodiči sami zoradili.

Táto zápcha pripomína nočnú moru z roku 2010, keď na dnes už legendárnej China National Highway 110 vytvorila v auguste 2010 superzápcha. Stálo v nej niekoľko tisíc áut, bola dlhá približne 100 kilometrov a trvala neuveriteľných 10 dní. Mnoho vodičov muselo definitívne a úplne opustiť svoje autá. Incident je tiež známy pre vytvorenie „mini-ekonomiky“, keď rôzni predajcovia začali zásobovať uviaznutých vodičov rôznym tovarom. Voda, rezance, občerstvenie a cigarety však predávali za veľmi vysoké ceny.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo