2015-08-30 06:30:20
Prototypy sa maskujú dôkladne,
Prototypy sa maskujú dôkladne, napríklad toto BMW i8 do fólie
Zdroj: BMW

VIDEO: Prototypy sa maskujú dôkladne - fóliami, aj skrutkami rovno do plechu

Maskovanie je pri nových modeloch nutnosť, automobilky ním bojujú so špiónmi.

S príchodom nových modelov sme nedočkaví vidieť ho čo najskôr. Automobilky vedia, kedy pustiť informácie „spod pokrievky“ a kedy naopak znemožniť, aby sme vedeli, čo chystajú. Snažia sa čo najdlhšie udržať v tajnosti tvary svojej novinky, aby to konkurencia nemohla „odkukať“.

Neviem ako vám, ale mne sa zdá, že napriek úpornej snahe sa dnes nájde dosť grafikov, ktorí aj spod pozmenených tvarov dokážu vydolovať pravdepodobnú podobu nového modelu. Ale to je iná pesnička.

Automobilky maskujú svoje autá rôzne. Napríklad rôznymi kamuflážnymi obrázkami, či maskovacími fóliami, ktoré opticky rozbíjajú tvar auta a je ťažké si domyslieť, ako naozaj auto vyzerá. Najmä v prípade, keď sú pod nalepenou fóliou ešte rôzne „vypchávky“, ktoré zásadne menia tvary karosérie. Túto metódu napríklad s obľubou používa Opel. Ale aj Mercedes-Benz, či ktorýkoľvek iní výrobcovia radi „balia“ svoje prototypy do pozmenených tvarov. Snažia sa, aby identifikácia nových modelov bola čo najťažšia.

Zdroj: BMW

Automobilky nemajú rady, keď niekto vidí ich prototyp vo fáze vývoja a skúšania. Napriek tomu musia testovať autá okrem laboratórií a testovacích okruhov aj v reálnej prevádzke. Maskovanie áut sa postupne stalo vednou disciplínou. Využívajú sa pritom najnovšie počítačové technológie. Štandardom pri maskovaní takmer všetkých nových vozidiel sú špeciálne fólie s 3D motívmi, ktoré skresľujú celkové proporcie vozidla. Ani z kvalitných fotografií konkurencia nedokáže vopred rozoznať množstvo detailov. Fólie pritom musia vydržať testovanie v extrémnych podmienkach a zvládnuť teplotné rozdiely od mínus 40 do plus 80 stupňov Celzia.

Zdroj: BMW
Zdroj: BMW

Do výbavy maskovacích inžinierov patria aj kamuflážne fotografie umiestnené na niektorých častiach automobilu, špeciálne „hrby“ nalepované na rôzne časti auta, prípadne aj rôzne plastové výlisky, ktoré sa pripevňujú priamo na karosériu. Neraz je metóda čiastočnej zmeny identity nedostatočná a treba urobiť viac. V BMW sa vôbec „nebabrali“ s prototypom päťkového GT a vizáž mu výrazne „opravili“ prídavnými panelmi. Ale ako ich pripevniť na karosériu? Technici BMW neváhali vziať do ruky skrutkovač a niektoré dielce namontovali samoreznými skrutkami priamo do plechu karosérie. Za pár hodín tak môže získať testovaný model úplne iný dizajn. Konkurencii potom nezostáva už nič iné, iba  si počkať na oficiálnu premiéru na niektorom z autosalónov. Tam už špióni novinku (pre)skúmajú dôkladne a dôsledne až po najmenšiu skrutku.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo