2015-08-04 11:55:44
Brad Keselowski nezabrzdil včas
Brad Keselowski nezabrzdil včas
Zdroj: usatoday.com

Nezabrzdil včas, jeho mechanici lietali, keď ich zrazil v boxoch

Pretekár série NASCAR „naučil“ svojich dvoch členov tímu lietať počas zastávky v pretekoch.

Počas pretekov v Pocono, Penysylvánii na pretekoch so zaujímavým názvom Windows 10 400, prechádzal 31 ročný Brad Keselowski, pretekár tímu Penske, cez boxovú uličku. Jeho mechanici už boli pripravení, aby mu mohli vymeniť pneumatiky a dotankovať auto. No Brad  „prepálil“ bod zastavenia, keď sa mu zablokovali brzdy a svoje auto nestihol včas zastaviť.

Členovia tímu vyštartovali tak, ako sú naučení. Nerátali ale s tým, že auto nezastaví tam, kde malo. Vďaka tomu vodič „zostrelil“ dvoch mechanikov. Jedného so zdvihákom a tiež mechanika, ktorý prinášal prednú pneumatiku. Ten, keď zbadal, že sa na neho rúti auto, odhodil pneumatiku a nadskočil, aby dopadol na kapotu a rozložil tak silu nárazu.

Práve pneumatika, ktorá sa odkotúľala ďalej od boxu tímu, znamenala neskôr penalizáciu pre jazdca. Našťastie sa aj po tejto hrôzostrašne vyzerajúcej príhode nikto z mechanikov nezranil. Nie nadarmo musia mať počas zásahu ma aute prilbu so štítom, alebo okuliare. Brad Keselowski sa hneď ospravedlňoval a cez rádio sa vypytoval, či sú jeho mechanici v poriadku, šťastím bolo, že sa im nič nestalo. Šéf tímu Paul Wolfe mu povedal, že to zvládnu a neskôr tím potvrdil, že nikto nebol zranený. Mechanik, ktorý niesol pneumatiku neskôr len oddychoval v boxovej uličke.

Zdroj: usatoday.com
Zdroj: nascar.com

Zaujímavosťou je, že na rozdiel od pretekov F1, kde sa na monopost po príjazde do boxov doslova vrhne 15 mechanikov, v pretekoch NASCAR sa môžu kolesá podľa pravidiel vymieňať vždy naraz iba na jednej strane a potom na druhej. Na koleso sú tak maximálne dvaja, medzičasom sa môže auto aj tankovať.

Napriek incidentu a trestu sa Brad Keselowski dokázal po reštarte pretekov dostať späť na konečné druhé miesto.

Jozef Vydra
ZDROJ: usatoday.com, nascar.com, foxsport.com

Komentáre k článku


Stream naživo