2015-06-24 06:25:28
Chevy small-block V8
Chevy small-block V8
Zdroj: Hagerty

VIDEO: Ako sa dá vdýchnuť motoru nový život

Osemvalcové vidlicové motory Chevrolet patria k najrozšírenejším nielen v Amerike.

Chevroleťácky slávny malý blok V8 je v americkej automobilovej histórii považovaný za jeden z najpoužívanejších motorov a jeho varianty sa montovali do rôznych vozidiel, od modelov hot roadov až po nákladné autá. Poháňajú desiatky miliónov osobných aj nákladných áut, pretekárskych strojov aj lodí.

Chevy small-block V8, ako znie jeho (ne)oficiálne a populárne označenie, je motor, ktorý možno úplne pokojne nazvať americkou ikonou. Nebude to pritom nadnesené, či niečo výnimočné. Je vysoko pravdepodobné, že ak Američan vlastní niektoré zo športových áut, či tuningom upravené auto, bude mať pod kapotou práve tento motor založený na „malom bloku“.

K oslave 60 rokov tejto ikony sa objavilo video, ktoré ukazuje, ako sa aj vyslúžilému motoru dá vdýchnuť nový život. Je na to potrebná totálna generálna oprava, či repasácia. Na to, aby mohla táto pohonná jednotka absolvovať svoju reinkarnáciu, treba ju kompletne rozobrať, vyčistiť, vynoviť spaľovacie priestory, prípadne ich prevŕtať, k tomu treba prirátať zarovnanie dosadacích plôch na bloku aj na hlave valcov... ojój, roboty ako na kostole a to sme nespomenuli všetko!

Zdroj: Hagerty

Veď to, mať tak čas, priestor a peniaze. To všetko treba na generálnu opravu motora ako je zaznamenaná v tomto videu. Ľudia z firmy Hagerty majú všetky tri z vyššie uvedených požiadaviek a tiež niekoľko talentovaných ľudí, ktorí vedia, ako na to. Nuž vzali starší motor Chevy a rozhodli sa dať mu nový začiatok. Neurobili to v tajnosti, ale sa postavili pred objektív kamery, presnejšie povedané fotoaparátu, ktorý zaznamenával postup na množstve fotografií. Vďaka tomu máme možnosť sledovať, ako sa zo starnúceho Chevy small-block stane úplne nový pohonný agregát. Celé video trvá menej ako štyri minúty, ale je to časozberné video, kde nakrúcanie, či vlastne fotenie trvalo niekoľkonásobne dlhšie. V tomto zrýchlenom postupe však uvidíte všetky dôležité kroky a postup rozoberania, aj postupného skladania vynoveného motora.

Zdroj: Hagerty Classic Car
Zdroj: Hagerty

Sledovanie procesu vo formáte time-lapse je celkom fascinujúce. Ale tiež možno celkom frustrujúce pre tých z vás, ktorí máte práve v garáži rozobratý vlastný motor, hoci nie práve Chevy... Je to však fascinujúci pohľad, ako sa zo starého, nečistotami pokrytého motora stane krásny a (takmer) nový motor.

Je to akoby premena zo žaby na princa. Nie, nie je to rozprávka, ale náročný a dlhý proces obnovy, kde je však výsledkom motor, ktorý si môžete prehliadnuť nielen zvonka, ale v jeho čisto mechanickej podobe aj zvnútra. Je to je stále fascinujúci pohľad. Inak totiž v dobe elektroniky a množstva snímačov strážiacich chod moderných motorov na to nebudete mať príležitosť. Preto si to vychutnajte.

Jozef Vydra
ZDROJ: Youtube, Motor Authority

Komentáre k článku


Stream naživo