2015-05-19 04:00:00
Jazdiť sa dá aj
Jazdiť sa dá aj bez volantu...

VIDEO: Šoférovať sa dá aj bez volantu – dokonca aj na rely!

Zastavilo by vás odpadnuté koleso? Asi hej. A čo tak odpadnutý volant?

Správneho súťažného jazdca nezastaví nič vo víťaznom ťažení.  Dokonca ani taká nepríjemnosť, ako keď príde o volant. Možno chyba materiálu, alebo chyba upevnenia spôsobila, že sa na jednej poľskej rely stalo, čo sa stať nemalo. V kabíne súťažného špeciálu (zrejme je to upravený Fiat Seicento) zrazu jazdcovi zostal v rukách volant. Jeho spojenie so stĺpikom riadenia sa prerušilo. Zlyhal pravdepodobne rýchloupínací bajonetový systém, ktorý má umožniť rýchle nasadenie odnímateľného volantu. Našťastie sa to stalo v nízkej rýchlosti. Aj tak si to auto namierilo mimo trať. Jazdec sa však so vzniknutou sicuácou vysporiadal pomerne rýchlo a zistil, že to ide aj bez „zbytočného“ volantu.

História rôznych pretekov (aj špičkovej úrovne) je plná príbehov pilotov, ktorí pre úspech boli ochotní obetovať prakticky čokoľvek. Stalo sa aj to, že úplne vyčerpaný jazdec dotlačil svoj monopost do cieľa a odpadol. No snaha jazdcov dôjsť do cieľa si zaslúži vždy rešpekt. Podobne, ako v tomto prípade na priloženom videu.

Jazdec zastavil a skúšal nasadiť volant. Keď zistil, že to nejde, vyskúšal, či sa auto dá ovládať aj bez neho... No a tipnite si, ako to dopadlo. Vlastne nemusíte tipovať, aj tak by ste nič nevyhrali. Stačí, keď si pozriete nasledujúce video, kde síce jazda na víťazstvo v rýchlostnej skúške asi nebola, ale na dojazd do servisu a pre záchranu celej súťaže to asi stačilo...

Jozef Vydra
ZDROJ: carscoops.com

Komentáre k článku


Stream naživo