2015-03-29 04:55:00
Volvo ÖV4
Volvo ÖV4
Zdroj: Volvo, Wikipedia,

VIDEO: Prežite deväťdesiat rokov značky Volvo za sedem minút

Ešte to nie je vyše storočná babička, ako niektoré iné automobilky, ale aj tak má čím pochváliť.

Počiatky Volva nesiahajú síce až do 19. storočia, no 90 ročná história tiež nie je maličkosť. Automobilka ponúka stručný prehľad s mnohými vzácnymi dobovými zábermi na oficiálnom videu.

Ako to bolo na začiatku? Za zrod švédskej automobilky môžu dvaja muži: Assar Gabrielsson a Gustaf Larson. Obaja sa stretli v jednej štokholmskej reštaurácii v auguste 1924. Gabrielsson rozumel obchodu a predaji a bol v tom čase zamestnancom SKF, firmy na výrobcu ložísk. Larson bol zase vyštudovaným inžinierom. Takže vlastne ideálna kombinácia. Ak spomíname firmu SKF, tá vlastnilo práva na názov Volvo (z latinského „valím sa“). No a znak Volva symbolizuje guličku z ložiska...


Prvé hotové plány mal Larson už v júni 1925 a o rok neskôr jazdilo prvých desať prototypov otvorených vozidiel ÖV4 typu faetón, ktorý dostal prezývku Jakob. Ozajstnú sériovú výrobu áut s dvojlitrovým motorom spustili 14. apríla 1927 v továrni na ostrove Hisingen v severnej časti Göteborgu. Archívne zábery zachytávajú aj uzavretú verziu PV4, ktorá bola pre chladný sever predsa len vhodnejšia než vyhotovenie s plátennou strechou bez bočných okien.

Volvo ale malo šťastie na materiály, konkrétne miestnu kvalitnú oceľ. Ako prvoradá sa ukázala tiež potreba motorizovať Švédsko skutočne kvalitnými autami, ktoré vydržia drsné prírodné podmienky a nerozpadnú sa na nekvalitných cestách. Ešte pred vojnou však Volvo ponúklo aj luxusnejšie modely a nezostala mu cudzia ani aerodynamika.

Zdroj: Volvo, Wikipedia,
Zdroj: Volvo, Wikipedia,

Volvo PV444 so samonosnou karosériou z roku 1944 otvorilo značke cestu na americký trh. Autá značky Volvo sa tiež preslávili svojou povestnou bezpečnosťou. Výrobca vďaka Nilsovi Bohlinovi zaviedol v roku 1959 ako prvý na svete trojbodové bezpečnostné pásy na predných sedadlách. „Hrbáč“ PV544, ako pokračovateľ PV444 uspel aj na veľmi ťažkých súťažných tratiach, dokonca v Afrike.

Zdroj: Volvo, Wikipedia,
Zdroj: Volvo, Wikipedia,

V roku 1964 prišlo testovanie prvého zadržiavacieho systému pre deti v rovnakom modeli. Dnes taký bežný podsedák pre väčších pasažierov sa objavil o dvanásť rokov neskôr, teda v roku 1976. Vtedy mala premiéru aj prvá Lamba sonda, ktorá obmedzovala výfukové exhaláty až o 90 %. Volvo je priekopníkom aj v tejto oblasti. Podľa modelu 240 porovnával americký národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA z hľadiska bezpečnosti a ohľaduplnosti k životnému prostrediu ostatné automobily.

Na videu defilujú tiež pôvabné Amazony a doslova ikonické kupé P1800S, jedno z najkrajších vozidiel značky vôbec. Ukážky historických filmov sú popretkávané predstavenou modernou produkciou vrátane konceptov. Volvo si zakladá na ekológiu aj dnes nielen vývojom plug-in hybridov, ale tiež tým, že všetky švédske továrne využívajú elektrinu len z vodných zdrojov. A dalo si za cieľ úplne eliminovať riziko úmrtia a vážnych zranení cestujúcich vo svojich automobiloch do roku 2020. K tomu napomáhajú všetky elektronické asistenčné systémy vrátane samočinného brzdenia, detekcie objektov a úplne autonómne riadenie.

Spomeňme ešte mená dvoch ľudí, ktorí vi videu vystupujú: riaditeľom divízie Volvo Cars Heritage je Per-Åke Froberg a v úlohe viceprezidenta vonkajšieho dizajnu pôsobí Maximilian Missoni. Obaja muži nás zoznamujú vo filme s históriou svojej značky.

Jozef Vydra
ZDROJ: Volvo cars

Komentáre k článku


Stream naživo