2015-03-21 10:36:07
Makar 6x6 je špeciálne
Makar 6x6 je špeciálne vozidlo postavené na objednávku
Zdroj: Makarov Alexej

Makar 6x6: ruský snehoblatochod sa nezastaví pred ničím

Šesťkolesové vozidlá Makar sú v teréne údajne na nezastavenie a existujú len štyri.

Sú to „mašiny“ postavené na objednávku s karosériou z titánu a hliníka. Ruská príroda stavia pred ľudí ohromné ​​výzvy – preto ľudia stavajú na jej zdolávanie špeciálne vozidlá. Často sú veľmi úspešné a vyrábajú sa malosériovo. Inak je to s modelom Makar 6x6, ktorý je jedným zo zákazkových stavieb. Na svete (presnejšie pravdepodobne iba v Rusku) údajne existujú len štyri a majiteľ najmenej jedného, ​​Alexej Makarov, svoj stroj vôbec nešetrí. Jedno z videí pod článkom približuje dvadsaťdňovú polárnu expedíciu, ktorú pred niekoľkými rokmi podnikol v severnej časti Uralu.

Makar má šesť kolies, predná náprava zatáča a všetky štyri zadné kolesá sú tiež hnané. Cieľom je prejsť akýmkoľvek terénom. Výhodou je, že sa kolesá tohto stroja napríklad do snehu takmer vôbec nezabárajú. Či zvládne plávať po vode, jeho autor a majiteľ neuvádza.  

Podľa dostupných údajov Makar 6x6 váži 2 540 kilogramov a odvezie až 1 000 kg. Na nižšej celkovej hmotnosti má pravdepodobne zásluhu použitie titánového rámu a hliníkových plechov na karosérii, takže cena tohto stroja ani náhodou nebude nízka - tým viac, je to auto postavené na objednávku.

Zdroj: Makarov Alexej
Zdroj: Makarov Alexej

Pod kapotou je 95 kW (130 k) trojlitrový diesel Toyota, ktorý posiela výkon na kolesá cez automatickú prevodovku tiež od Toyoty. Spotreba na ceste pri rýchlosti 70 km/h je 16 litrov nafty na 100 km a v teréne to sú 4 litre na motohodinu. Maximálna rýchlosť je vraj podľa GPS 107,5 km/h. Zrýchlenie nie je v tomto prípade podstatné a preto sa neudáva. Palivová nádrž má objem 400 litrov, čo je nevyhnutné pri jeho spotrebe a pri pohybe ďaleko od civilizácie.

Zdroj: Makarov Alexej


Schopnosti prekonávať terén a rôzne prekážky ale tomuto vozidlu rozhodne nechýbajú. S mnohými trasami, ktoré máte možnosť vidieť na videách, by malo veľký problém množstvo iných offroadov. Kanál Alexeja Makarova je plný takýchto videí na YouTube. Aby ste si mohli porovnať schopnosti a vlastnosti špeciálu, pridávame aj nové video s Mercedesom G 63 AMG 6x6, ktorý jazdil po toskánskych horách.

 

 

 

Zdroj: Lunohodov.net

Jozef Vydra
ZDROJ: lunohodov.net

Komentáre k článku


Stream naživo